In Noord-Ierland wordt een standbeeld gebouwd voor William McCrum, die in 1890 de penalty in het voetbal heeft verzonnen. Het dorpje Milford is de gelukkige, omdat daar het veldje ligt waar McCrum op het idee kwam. Ook wordt daar nu gedacht aan een museum van de strafschop. Bij deze verklaar ik het digitale museum voor geopend! Kijk naar de panenka, de zidane-panenka, de Dudek-shuffle en spelersvrouwen in 1974.

Sportgeschiedenis heeft nu ook invloed op de ruimtelijke ordening! In het Noord-Ierse dorp Milford in het graafschap County Armagh komt een blijvende herinnering aan de strafschop, verzonnen door McCrum. Triviantvraag: was die McCrum in die tijd zelf een voetballer?

Aanleg woonwijk vertraagd

In Nederland wordt de bouw van een woonwijk stilgelegd vanwege een woelrat, een hangbuikzwijn of juristen met te veel vrije tijd. In Noord-Ierland moet de bouw tijdelijk wijken omdat het toevallig dat stuk grond is, waar de strafschop is uitgevonden.

In William Street in Milford zou namelijk begin deze eeuw worden begonnen met een woningbouwproject. De gemeente had er prioriteit aan gegeven totdat de lokale historicus Joe McManus in actie kwam. Het was precies die plek waar de geboortewieg staat van de strafschop. Juist daar bedacht McCrum zich voor de eerste keer dat het voetbal een nieuwe straf moest krijgen. Na zo’n drie jaar ageren werd er een compromis gevonden met de projectontwikkelaar, die besloot deze sportgeschiedenis te integreren in zijn architectonische plan.

Behalve een herdenkingsteken en een bronzen hoofd komen op deze plek informatiepanelen over McCrum en de geschiedenis van de strafschop. McManus zei hierover tegen de BBC: “Hopelijk wordt dit voor Milford een grote toeristische attractie.” Er wordt zelfs al gesproken over een museum.

Het triviantantwoord

En deed McCrum zelf aan voetbal? Tenslotte heeft hij de meest gehate straf van het voetbal uitgevonden. Wel, geloof het of niet: hij was doelman! Zijn idee hierachter was dat bepaalde overtredingen in deze sport fundamenteel ingingen tegen de basisprincipes van het gentleman-voetbal. Daarom moest niet alleen de verantwoordelijke speler, maar het hele team worden gestraft. Dat zou ze leren.

De aanleiding vond plaats op 14 februari 1891 tijdens het FA-Cupduel tussen Stoke City en Notts County. De eerste ploeg had een bewuste overtreding begaan in het eigen directe gebied rond het goal (dat toen dus nog geen strafschopgebied heette wegens gebrek aan strafschop!) Verdediger Hendry sloeg de bal met zijn hand uit het goal, waarna een vrije trap werd gegeven in het vak van de verdediging. Alle spelers van Stoke namen plaats op de doellijn, wat een treffer onmogelijk maakte. En toen die gasten daarna ook nog eens wonnen sprak iedereen er schande van. Onsportieve honden!

En zo besloot de Football Association na een lange discussie tot invoering van de strafschop. Maar niet iedereen was het hiermee eens, omdat er volgens de toen heersende ideologie van het voetbal geen bewuste overtredingen werden gemaakt. Iedereen stond als een gentleman op het veld en zou nooit iemand bewust neerhalen. Zeiden ze. Een straf hiervoor verzinnen was daarom onzin. Zeiden ze.

Het protest was prachtig: sommige keepers gingen demonstratief naast het goal staan, de handen in de zij, om te wachten op de penalty. De tegenstander was het soms met ze eens en schoot dan expres de bal naast, tot grote hilariteit op de tribunes.

Maar het is een feit dat de innovatie van McCrum het voetbal voor altijd heeft veranderd. Dus kom maar door met dat eerbetoon!