Twee boeken over Johan Cruijff trekken de aandacht door ruzies. Om te beginnen wil hij geen 1947 handtekeningen plaatsen. Daarnaast heeft de advocaat van Cruijff een brief geschreven om te voorkomen dat de naam en foto van Cruijff op een boek van Marcel Rözer zouden verschijnen. Beide berichten komen van collega Jaap Visser, die spreekt van de ‘beproefde intimidatiemethode van de Cruijffbrigade’.

Inmiddels zijn er – als ik de tel niet ben kwijtgeraakt – zes boeken over Cruijff uitgebracht. Ter vergelijking: in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag worden nu 43 titels genoemd onder trefwoord Cruijff, en dan moeten er nog vier bijkomen. Dat zijn dan alle boeken sinds 1967, die over Nederlands beste voetballer ooit zijn uitgekomen, waarbij sommige heruitgaven wel dubbel worden geteld. Of die van slimme schrijvers, die om de tien jaar een nieuw hoofdstuk aan een al bestaand werk toevoegen en daarna opnieuw worden aangeschaft door de Koninklijke.

Zes nieuwe titels op meer dan veertig al bestaande werken: dat valt eigenlijk nog best mee. In 1997, toen Cruijff vijftig werd, waren het er minimaal acht.

En met twee titels is nu iets aan de hand. Johan Derksen en Matty Verkamman werkten aan de zogenaamde officiële uitgave van het leven van Cruijff, de Cruijff-bijbel (Brrrr…). In 1947 exemplaren zouden exclusieve handtekeningen van Cruijff worden geplaatst, maar dat gaat opeens toch niet door. Een feestelijke uitreiking gisteren in het Olympisch Stadion werd daarom afgelast. Overigens was bij dit stadion niets bekend over zo’n feestje, maar goed.

En Jaap Visser schreef eerder deze week in zijn column in Spits dat Marcel Rözer een brief heeft ontvangen van de advocaat van Cruijff. Visser: ‘Als zijn uitgever het zou wagen Johans naam en beeltenis op de omslag te zetten dan had die een kort geding aan zijn broek. (…) Maar de Belgische uitgever van Rözer schoof de dreigbrief terzijde en zette Cruijff pontificaal naast Beckenbauer op de cover.’

Dat moet dus een rechtszaakje worden. Sportgeschiedenis in 2007: Never a dull moment