Het is deze week exact een kwart eeuw geleden dat Marco van Basten debuteerde in het eerste van Ajax. Op 4 april 1982 werd hij na de rust ingebracht tegen NEC als vervanger van - nota bene – Johan Cruijff. Je zou er misschien een boek over kunnen schrijven… Zoals vroeger bij Ajax wel eens gebeurde bij debutanten scoorde Van Basten meteen in de met 5-0 gewonnen wedstrijd. Zijn eerste commentaar: “Het is niet gemakkelijk een warming-up te maken met twintigduizend man op de tribune. Ik was ook wel een beetje zenuwachtig en (…) voelde mijn benen trillen.”

Terwijl we nog steeds wachten op sportgeschiedenis in de maak met Romario’s duizendste doelpunt – hij heeft nu zelfs al verloren - kijken we maar even terug op de debuutwedstrijd van Van Basten in 1982. Het eerste wat hij deed was met een lob de Nijmeegse keeper verrassen, maar die bal eindigde nog op de lat. Na zijn treffer werd in Amsterdam al meteen gesproken over De Nieuwe Superster, en dat zou uiteindelijk nog kloppen ook.

Maar wat vooral belangrijk was, was dat het Ajax van 1982 ook goed kon spelen zonder Cruijff erbij. Deze week exact 25 jaar geleden begon voor Amsterdam en later Milaan een nieuwe toekomst.