“Dus dit is nu de Coolsingel?”, zou Johan Cruijff hebben gevraagd toen hij in 1984 als Feyenoord-speler het nationale kampioenschap vierde. Heel grappig dat hij juist in Rotterdam zijn voetbalcarrière afsloot, want al in 1964 en 1970 was hij door Feyenoord benaderd om de overstap te maken. Dat schrijven Jan Luitzen en Mik Schots in het boek Wie is Johan Cruijff? Hierin wordt ook de complete stamboom van de voetballer doorgelicht tot 1790 (!). Kijk zelf maar!

Vorige week presenteerde Marcel Rözer zijn boek over Cruijff en Franz Beckenbauer in het Olympisch Stadion Amsterdam. De complete familie Beckenbauer was hiervoor overgekomen, net als de broer en moeder van Cruijff. De enige, die er niet bij was, was Der Johan zelf. En op deze woensdag komen er opeens heel wat nieuwe boeken bij over de voetballer, die deze maand zestig wordt. Ook die worden allemaal in het Olympisch Stadion gepresenteerd, en wel op de middenstip.

Nou, nou, nou, zoveel boeken voor en over één voetballer is toch wel heel veel van het goede? Wen er maar aan, gewaarde calvinistische landgenoot, want exact tien jaar geleden kwamen er al acht titels over Cruijff op de markt. Zo zegt tenminste de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dus waarom nu niet?

Dat Johan Derksen moppert over het enorme aantal boeken en dat de andere Johan dat niet waardeert, is volkomen bijzaak en niets anders dan politiek. Tenslotte heeft Derksen zelf een boek over Cruijff op de markt gegooid, en dan moet je niet meer over de anderen zeuren. Dus Cruijff-adepten: ruim een schap leeg in uw boekenkast en schaf de hele handel aan. En lees hoe er door de ad’ren van Cruijff geen joods bloed stroomt.