Zou Johan Derksen misschien ook wel willen: in Iran worden vrouwen geweerd uit voetbalstadions. Het is onderwerp van de film Offside, die volgende week in Nederland gaat draaien. Met veel lef is gefilmd tijdens de echte WK- kwalificatiewedstrijd Iran-Bahrein. De trailer staat natuurlijk on-line en belooft veel goeds. Regisseur Jafar Panahi is deze week al op het Amnesty International Filmfestival in Amsterdam.

Onrecht in andere landen is zoveel mooier dan gedonder in je eigen buurt. Niets leuker en beter dan iemand aan de andere kant van de wereld erop te wijzen dat die iets doet wat niet mag, want zo vergeten we makkelijker dat wij ook niet heilig zijn. Met andere woorden: in Iran mogen vrouwen niet kijken naar voetballen en wij hebben de SGP.

In Iran is het voor vrouwen en meisjes verboden om naar een voetbalwedstrijd te kijken. Jafar Panahi maakte dit zelf mee toen hij met zijn dochter het stadion wilde betreden. Hij werd tegengehouden en ging maar weer naar huis. Zijn dochter sloop echter toch naar binnen. Panahi in de VPRO Gids: “Ze is nooit een grote fan van het voetbal geweest. Ze wilde alleen maar zien wat het nou precies was dat voor haar verboden was.”

Het werd de basis van Offside. Tijdens de WK-kwalifcatiewedstrijd tussen Iran en Bahrein, die door Iran werd gewonnen, maakte hij opnames. “Ik had op naam van een assistent een vergunning verkregen om daar te filmen. Want onder mijn eigen naam had ik die vergunning nooit gekregen.” Zijn films zijn namelijk verboden in Iran – vandaar.

Toch kregen ze zo nu en dan problemen. “De eerste keer dat we bij het stadion aankwamen werd het meisje opgepakt door de politie. We hebben gelijk de camera verstopt en de vergunning erbij gehaald.” Later kwam ze vrij.

Onder moeilijke omstandigheden is het Panahi toch gelukt deze film te maken. Volgende week gaat deze dus in Nederland draaien.