Japan stond in 1979 op zijn kop tijdens een bezoek van het Nederlands Elftal. Op tv werden de wedstrijden van Oranje live uitgezonden, maar het was puur bedrog. Al die spelers waren namelijk van FC Amsterdam, toen spelend in de eerste (!) divisie. Loglega Wout Visser beschreef deze hilarische grap van de club van wijlen Dé Stoop. Nog steeds denken ze in Japan dat het echte Oranje daar speelde, maar dat is dus onzin. Deze anekdote komt misschien op 19 mei ter sprake tijdens een reünie van FC Amsterdam in het Olympisch Stadion Amsterdam.

Helaas zal Stoop deze memorial, die naar hem is vernoemd, niet meer meemaken. De plannen hiervoor waren al gemaakt voor zijn overlijden en hij zou er ongetwijfeld bij zijn geweest als het had gekund. Telegraaf-verslaggever Bab Barens vertelde me vorige maand dat hij met Stoop had afgesproken hem nog een rondleiding te geven door het Olympisch Stadion, waar zijn club zoveel jaren heeft gespeeld. Barens wilde de legendarische voetbalman graag laten zien dat dit stadion inmiddels aan een tweede leven is begonnen. Stoop wilde graag, maar het is er dus niet meer van gekomen.

Op 19 mei is er dus een reünie van de oud-spelers van FC Amsterdam, dat het beroemde standbeeld Het Lieverdje - symbool voor de roerige jaren zestig – had verwerkt in zijn clublogo. Niet onterecht, want FC Amsterdam stond bekend als een onorthodoxe club. Zoals Wout Visser hierover schreef:

‘FC Amsterdam presenteerde zich graag als rebels, vooral tegenover stadgenoot Ajax. En onbedoeld ook tegenover de Gemeente Amsterdam, met wie het meer niet dan wel boterde. Een ander rebels trekje openbaarde zich in het najaar van 1974, toen Inter Milaan voor de UEFA-cup op bezoek kwam. De Italiaanse voetballers waren stomverbaasd om te zien dat Jan Jongbloed in een heel gewone Amsterdamse wijk zijn winkeltje runde. Dat kòn helemaal niet. Het paste niet bij de keeper van het grote Oranje, dat vier maanden eerder met zijn spectaculaire Totaalvoetbal de wereld had veroverd. En daarmee vice-wereldkampioen was geworden ….’

Die negentiende mei zal tegelijkertijd een dag van herinnering worden aan Stoop als één vol Amsterdamse voetbalgein. Misschien kunnen ze vanuit Japan wat verslaggevers sturen naar deze reünie van oud-internationals.