LIMA - Joran van der Sloots advocaat heeft het Instituut voor Penitentiaire Inrichtingen in Peru, INPE, gevraagd om Van der Sloot terug te plaatsen naar de Castro Castro gevangenis.

Dat zei zijn raadsman, José Jiménez, dinsdag desgevraagd tegen het ANP. Van der Sloot is na zijn veroordeling naar een andere gevangenis overgeplaatst.

Jiménez heeft in een brief aan het INPE om de overplaatsing verzocht. Hij beargumenteert zijn verzoek met het feit dat Van der Sloot geen gevaar vormt voor andere gevangenen en dat de luxe-artikelen waarover de Peruaanse televisie berichtte niet in zijn cel in de Castro Castro gevangenis zijn aangetroffen.

Daarbij komt dat het INPE volgens de advocaat Van der Sloot pas mag overplaatsen als de straf vaststaat. ''En dat is nog niet het geval, omdat we in beroep zijn gegaan'', aldus Jiménez. Hij verwacht binnen een dag of tien antwoord van het INPE.

Veroordeeld

Van der Sloot is veroordeeld tot 28 jaar gevangenis en 59.000 euro smartengeld wegens de moord op en het achteraf beroven van de Peruaanse Stephany Flores.

De vader van Stephany, Ricardo Flores, had zijn ongenoegen geuit over de 'privileges' van de Nederlander in de inrichting waar hij aanvankelijk verbleef. De nieuwe gevangenis in het noorden van de hoofdstad Lima, kent een strenger regime.

Maffiabazen

In de Dikke Stenen, zoals de inrichting heet, zitten onder meer maffiabazen en mensen die voor terrorisme zijn veroordeeld. Van der Sloot zit er alleen in een cel, zodat hij beter gecontroleerd kan worden en niet meer over bijvoorbeeld een mobiele telefoon kan beschikken, aldus de autoriteiten.

De drie taxichauffeurs die Van der Sloot naar Chili brachten, zijn dinsdag vrijgesproken van de beschuldiging dat zij hem in bescherming hebben genomen tegen justitie.

Maandag getuigde Van der Sloot in die zaak en zei dat hij de drie niet had verteld dat hij iemand gedood had. Dezelfde drie rechters die Van der Sloot veroordeelden, spraken de chauffeurs vrij.

Lees alles over de zaak Joran van der Sloot