zaterdag 1 januari om 12:09

Tot zover, we sluiten dit liveblog
Nu blijkt dat de jaarwisseling zonder al te grote incidenten is verlopen, sluiten we dit liveblog. Een overzicht van de grootste incidenten en aanhoudingen lees je hier. Dat zullen we ook blijven updaten als er meer bekend wordt. Een heel gezond en gelukkig 2022 gewenst! 

zaterdag 1 januari om 10:37
Iets meer mobiel datagebruik tijdens Oud en Nieuw dan vorig jaar
Naast KPN is ook het datagebruik bij andere providers bekend. Zowel VodafoneZiggo als T-Mobile merkte op dat het tijdens Oud en Nieuw iets drukker was op het netwerk dan tijdens de vorige jaarwisseling. T-Mobile meldt dat er tijdens deze jaarwisseling 20 procent meer data is verbruikt dan tijdens de vorige jaarwisseling. Klanten van VodafoneZiggo gebruikten 15 procent meer data vergeleken met vorig jaar.
zaterdag 1 januari om 10:27
Politiecommandant: 'Door forse politie-inzet bleef situatie overal onder controle'
Doordat de politie en mobiele eenheid (ME) tijdens nieuwjaarsnacht volop waren ingeroosterd en paraat stonden, bleef de situatie overal in het land onder controle. Dat zegt nationaal commandant Willem Woelders zaterdag. Hoewel grote incidenten deze jaarwisseling uitbleven, zijn er ook dit jaar op meerdere plekken agenten en andere hulpverleners belaagd.
zaterdag 1 januari om 10:24
Politieagent tegen hoofd geschopt tijdens aanhouding in Breukelen
In Breukelen (Utrecht) werd een agente tijdens een aanhouding tegen haar hoofd geschopt en geslagen. Hierbij liep ze een hersenschudding op, meldt de politie Utrecht. Een andere agent brak zijn hand. De politie hield uiteindelijk drie mannen aan van 19, 26 en 49 jaar oud.

De agenten waren afgekomen op een melding van zwaar vuurwerk dat werd afgestoken. Bij aankomst zagen ze dat verschillende prullenbakken en verkeersborden waren vernield. Toen ze vervolgens een verdachte wilden aanhouden, begon zijn familie zich ermee te bemoeien. Hierop werden de agenten geslagen, geschopt en bedreigd.
zaterdag 1 januari om 09:56
Dertien aanhoudingen in Noord-Nederland
Afgelopen nacht zijn dertien mensen aangehouden in Friesland, Groningen en Drenthe. Vijf keer moest de mobiele eenheid (ME) worden ingezet en op meerdere plekken werden agenten bekogeld met glas en vuurwerk. Vijf agenten raakten gewond.

In het Friese Burdaard moest de ME ingrijpen met traangas. Rond 4.15 uur gooiden mensen daar vuurwerk naar agenten. Ook in Tzummarum werden agenten belaagd, daar moest de ME ter plekke komen om de rust te doen terugkeren. Verder was de voornaamste politie-inzet in Friesland om brandweerlieden te ontzien die werden gehinderd tijdens het blussen van branden. In totaal werden er vijf mensen opgepakt.

Het grootste incident in Groningen was in de stad Groningen. De ME moest daar ter plekke komen om brandweerlieden te ontzetten. Vier mensen werden aangehouden.

In het Drentse Bovensmilde keerde een groep jongeren zich tegen de politie. Ze gooiden met vuurwerk en flessen en hadden jerrycans benzine bij zich. In Drenthe werden vier mensen opgepakt vanwege de onrust.
zaterdag 1 januari om 09:44
Nieuwjaarsnacht was in grote steden beheersbaar
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het tijdens de jaarwisseling relatief rustig gebleven. Op sommige plaatsen moest de politie ingrijpen, maar over het algemeen was de drukte beheersbaar.

De politie in Rotterdam verrichtte 27 aanhoudingen. Op de Dam in Amsterdam moest de politie enkele duizenden mensen wegsturen. In Utrecht werden twaalf aanhoudingen verricht en veertien autobranden in verschillende wijken geregistreerd. Over het aantal aanhoudingen in Den Haag is nog niets bekend, maar een woordvoerder spreekt van "beheersbare drukte".
zaterdag 1 januari om 09:35
Record aan datadrukte op het mobiele netwerk van KPN
Door alle digitale nieuwjaarswensen was er volgens KPN vannacht sprake van recorddrukte op het mobiele netwerk van het bedrijf. Tussen 22.00 en 4.00 uur werd er aan 343 terabyte gebeld, geappt, geïnstagramd en gefacetimed. Dat is de grootste toename in tien jaar tijd. Ook is het een flinke toename ten opzichte van vorig jaar: 38,3 procent. Net als voorgaande jaren worden er steeds minder nieuwjaars-sms'jes verstuurd.
zaterdag 1 januari om 09:06

Jaarwisseling was op een na warmste ooit gemeten
De afgelopen nacht gaat de boeken in als de op een na warmste jaarwisseling ooit gemeten. Om middernacht was het in De Bilt 11,1 graden Celsius. Alleen in 2007 was het met 12,1 graden nog warmer.

Op andere plaatsen in het land was het nog zachter dan in De Bilt. Zo werd het in Arcen en Ell 13 graden. Dat scheelt maar 0,1 graad met het landelijk record uit 2007, toen tijdens de jaarwisseling in Gilze-Rijen en Woensdrecht 13,1 graden werd gemeten.

Het weer bleef rustig. Hier en daar was het bewolkt of nevelig, maar veel mist was er niet en het was in het hele land droog. De koudste jaarwisseling was op Terschelling, maar ook daar was het met 7,5 graden veel zachter dan gemiddeld.

Op Oudejaarsdag werd het 15 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het nooit eerder zo warm op de laatste dag van het jaar.

zaterdag 1 januari om 09:01
In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nieuwegein, Amersfoort, Harderwijk, Veenendaal en Barendrecht gingen deze jaarwisseling auto's in vlammen op.
Hulpdiensten blussen brandende auto's op meerdere plekken in Nederland
67
Hulpdiensten blussen brandende auto's op meerdere plekken in Nederland
zaterdag 1 januari om 08:53
Door het coronavirus waren er voor het tweede jaar op rij geen grote evenementen georganiseerd. Dit is hoe de jaarwisseling desondanks in Nederland verliep.
zaterdag 1 januari om 08:52
Net als in voorgaande jaren werden ook dit jaar enkele sloopauto's in brand gestoken in het Brabantse Veen.
zaterdag 1 januari om 08:02
Niet roken op werk en geen stroomband voor honden: dit is er sinds middernacht veranderd
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat allerlei nieuwe wetten en regels ingaan. Niet alleen zaken die je portemonnee raken, maar ook dingen waar je op andere vlakken in je leven tegenaan kunt lopen. NU.nl zet de nieuwe wetten op een rijtje.
zaterdag 1 januari om 07:59
Man rijdt in op groepje mensen in Den Haag
In Den Haag is vannacht iemand met zijn auto ingereden op een groepje mensen. Waarschijnlijk gebeurde dat na een vechtpartij, meldt de politie.

Na het gevecht zou een betrokken man gewond in zijn auto zijn gestapt en tot twee keer toe zijn ingereden op het groepje. Getuigen gaven de politie het signalement van de dader en het kenteken van de auto door. Niet lang daarna werd een 21-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Uit eerste onderzoek blijkt dat hij geen alcohol of drugs had gebruikt.
zaterdag 1 januari om 07:54
Europa begint nieuw jaar zonder grote festiviteiten of incidenten
Op veel plaatsen in Europa is het nieuwe jaar ingeluid zonder grote festiviteiten of mensenmenigtes. Wel is in een aantal hoofdsteden, zoals het Griekse Athene, tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Er waren daarbij nauwelijks toeschouwers op straat vanwege de coronamaatregelen.
zaterdag 1 januari om 07:24
Oogziekenhuis Rotterdam heeft rustige nacht
Het Oogziekenhuis Rotterdam had een rustige jaarwisseling. Twee mensen kwamen met oogletsel door vuurwerk binnen in het ziekenhuis. Hun verwondingen zijn waarschijnlijk niet blijvend. Ze hadden het vuurwerk niet zelf afgestoken.

Rond 1.30 uur was er nog maar één patiënt binnengekomen. In de jaren voor de coronapandemie waren dat er rond die tijd meestal al een stuk of tien. Mogelijk worden er vandaag nog patiënten uit andere ziekenhuizen overgeplaatst, maar enorm druk zal het niet meer worden.

De rust is te danken aan het vuurwerkverbod als gevolg van het coronavirus, denkt oogarts Tjeerd de Faber. "Ik kan er dan ook alleen maar voor pleiten dat het vuurwerkverbod een permanente aard krijgt. En dat we tijdens komende jaarwisselingen steeds minder patiënten hoeven te helpen."
zaterdag 1 januari om 07:13
Tientallen arrestaties in Noord-Holland, te druk op de Dam
De politie in Noord-Holland heeft deze jaarwisseling 32 mensen aangehouden. Zeventien arrestaties hadden met de jaarwisseling te maken, bijvoorbeeld wegens brandstichting, mishandeling of het afsteken van illegaal vuurwerk. Volgens de politie waren er geen grote incidenten in de provincie.

In een aantal plaatsen werden agenten bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurde vrijdagmiddag al in Volendam, daar werd een persoon opgepakt. In Zaandam gooiden mensen een paar keer met vuurwerk naar agenten. Een verdachte in Den Helder sloeg eerst een politieman die niet aan het werk was met een glas op zijn hoofd. Toen hij werd aangehouden, mishandelde hij nog een agent en iemand van de marechaussee.

Rond middernacht stonden er drieduizend tot vierduizend mensen op de Dam om 2022 in te luiden en vuurwerk af te steken. Dat was te druk, oordeelde de politie, die samen met de ME het plein leegmaakte. De meeste mensen gingen rustig weg. Of er op de Dam mensen zijn aangehouden, is niet bekend.
zaterdag 1 januari om 06:37
Burgemeester New York ondanks kritiek beëdigd op Times Square
Eric Adams, de nieuwe burgemeester van New York, is ondanks kritiek kort na middernacht (lokale tijd) beëdigd op Times Square, tijdens de traditionele viering van de jaarwisseling daar. Vijftienduizend feestvierders keken toe.

Normaal gesproken wonen ongeveer 60.000 mensen de jaarwisseling bij op Times Square. Maar volgens critici waren ook 'slechts' vijftienduizend mensen er te veel. "We moeten meer doen om het virus tegen te houden. Helaas denk ik daarom dat we geen publiek kunnen toestaan op Times Square", zei gemeenteraadslid Mark Levine eerder tegen The New York Times. Ook epidemioloog Wafaa El-Sadr twijfelde. "Zelfs met alle maatregelen (zoals een vaccinatie-eis voor alle bezoekers, red.) lopen alle aanwezigen een groot risico op besmetting."
zaterdag 1 januari om 06:31
Hulpdiensten op Oudejaarsdag 10 procent vaker opgeroepen dan in 2020
De hulpdiensten hebben gisteren ongeveer 10 procent meer oproepen gehad dan een jaar eerder. Dat concludeert Alarmeringen.nl, een website die de zogeheten P2000-oproepen van de hulpdiensten bijhoudt. Hulpdiensten kregen deze Oudejaarsdag 4.600 meldingen binnen, tegenover bijna 4.200 op dezelfde dag vorig jaar.

Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten ruim zestienhonderd keer gealarmeerd. Dat is 5 procent meer dan op Oudejaarsavond in 2020.

Het daadwerkelijke aantal meldingen van de hulpdiensten is waarschijnlijk groter. "Het is bekend dat de hulpdiensten tijdens enorme pieken, zoals rond de jaarwisseling, lang niet alle meldingen die binnenkomen ook daadwerkelijk als alarmeringen via P2000 verzenden", aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.nl. "Als de brandweer bijvoorbeeld toch al onderweg is naar een buitenbrandje, dan kunnen ze net zo goed even doorrijden naar een andere locatie."
zaterdag 1 januari om 06:27
Ook deze januari gaat bij velen de kurk weer op de fles
Duizenden mensen in Nederland stoppen na Nieuwjaar in ieder geval tijdelijk met het drinken van alcoholhoudende dranken. Zij doen mee aan de achtste editie van IkPas, een campagne om mensen bewust te maken van hun gewoontegedrag inzake alcohol. IkPas is ook bekend als dry january en duurt dertig dagen.

"Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend", aldus de organisatoren. Dry january werd bedacht in het Verenigd Koninkrijk, maar de uitdaging is inmiddels overgewaaid naar diverse landen. In Nederland wordt de actie gedragen door GGD, gemeenten en organisaties tegen verslaving.

Maar let op, zeggen deskundigen tegen NU.nl: zie dry january als een experiment, niet als een excuus. Meer daarover lees je hier.
zaterdag 1 januari om 06:22
ME vier keer ingezet in Friesland
De mobiele eenheid (ME) heeft vannacht in meerdere Friese dorpen ingegrepen. Onder meer in Burdaard werd de ME opgeroepen, vanwege een grote groep personen die zich tegen de politie keerde. Daarna werd zwaar vuurwerk naar de ME'ers gegooid. Die zetten traangas in toen mensen niet weggingen. Een agent raakte lichtgewond nadat er iets tegen zijn hoofd werd gegooid, één persoon is aangehouden voor openlijke geweldpleging.

De ME was ook aanwezig in het centrum van Tzummarum, een dorp boven Franeker, om daar de brandweer te ondersteunen. De agenten werden er bekogeld met flessen en vuurwerk. Een agent zou verwondingen hebben opgelopen, meldt de Leeuwarder Courant. De politie Noord-Nederland kan dat niet bevestigen.

Rond 2.00 uur had de brandweer ook hulp nodig in Marrum, boven Leeuwarden. Bij een brand aan de Lage Herenweg belemmerde een grote groep mensen het werk van de brandweerlieden. Om de brandweer de ruimte te geven bij de bluswerkzaamheden, schoot de ME te hulp. Het is niet bekend of er in Tzummarum en Marrum arrestaties zijn verricht.

Op Oudejaarsavond moest de ME ook ingrijpen bij een brand in het dorp Kollumerzwaag. Op de Koarteloane werd onder meer een caravan in brand gestoken. Een groep jongeren maakte het de brandweer lastig. De te hulp geschoten ME werd vervolgens bekogeld met vuurwerk. Eén persoon werd gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.
zaterdag 1 januari om 04:59
Tien aanhoudingen tijdens Nieuwjaarsnacht in Arnemuiden
Rond de jaarwisseling heeft de politie in het Zeeuwse Arnemuiden zeker tien mensen aangehouden. Na ongeregeldheden werd de mobiele eenheid (ME) ingezet. Het ging onder meer om vernielingen in het centrum van de plaats.

Minimaal tien van een groep van zo'n dertig mensen zijn aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel schade er is en wat de precieze aanleiding was voor de ongeregeldheden, is nog onduidelijk.
zaterdag 1 januari om 04:56
Zeker 129 mensen aangehouden tijdens jaarwisseling in Brussel
In Brussel zijn tijdens de jaarwisseling zeker 129 mensen aangehouden. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold, vertelt een woordvoerder van de politie aan het Belgische persbureau Belga. Het gaat om zogenaamde 'bestuurlijke aanhoudingen', wat betekent dat de politie de mensen maximaal twaalf uur kan vasthouden.

De Brusselse brandweer moest 72 keer uitrukken vanwege brandjes op straat. In zes gevallen ging het om autobranden. Door opstootjes raakten een aantal bussen, trams en bushaltes beschadigd.
De ambulance moest 120 keer uitrukken in de Belgische hoofdstad. Hoeveel mensen naar het ziekenhuis werden gebracht, is onduidelijk.
zaterdag 1 januari om 03:08
Explosie illegaal vuurwerk in Berlijn veroorzaakt twaalf gewonden
In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn twaalf mensen gewond geraakt door een explosie van illegaal vuurwerk. Onder de gewonden zijn ook kinderen. De explosie gebeurde kort na middernacht tijdens een privéfeestje in het oosten van de stad, meldt de brandweer. Het jongste slachtoffer is elf jaar oud. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
zaterdag 1 januari om 02:24
In het hele land autobranden tijdens Nieuwjaarsnacht
Nieuwjaarsnacht verliep relatief rustig voor de hulpdiensten. Wel zijn er in het hele land meldingen van branden binnengekomen, waaronder veel autobranden. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Harderwijk, Veenendaal en Barendrecht ging auto's in vlammen op.

In het Brabantse Oss moesten vijftien woningen worden geëvacueerd, omdat er brand was uitgebroken in een gasverdeelstation aan de Berghemseweg. Een woordvoerder meldt dat de brandweer het vuur "gecontroleerd laat branden" terwijl de energiemaatschappij probeert het gas af te sluiten, om het vuur zo te laten doven. "Waarschijnlijk lukt dat zonder dat mensen in Oss zonder gas komen te zitten", aldus de woordvoerder. De politie gaat uit van brandstichting.
zaterdag 1 januari om 01:48
Compilatie: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod en knalt er op los
79
Compilatie: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod en knalt er op los
zaterdag 1 januari om 01:02
Oogziekenhuis Rotterdam spreekt van rustige nacht
Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft vooralsnog "een heel rustige nacht" tijdens de jaarwisseling. Oogarts Tjeerd de Faber vertelt rond 1.30 uur één patiënt te moeten behandelen die gewond is geraakt door vuurwerk, "waar dat andere jaren, op vorig jaar na, op dit tijdstip zo'n tien patiënten zouden zijn".

"De nacht is nog jong en het landelijke beeld weet ik niet, maar het lijkt rustig te zijn", aldus De Faber. Zaterdagochtend denkt de oogarts een algemeen beeld te kunnen geven over het aantal mensen dat rond de jaarwisseling door vuurwerk gewond raakte aan de ogen.
zaterdag 1 januari om 01:00
Gasverdeelstation in Oss in brand
Aan de Berghemseweg in Oss is een gasverdeelstation in brand gevlogen. Een deel van het verdeelstation zou geëxplodeerd zijn. Omdat het gas nog niet is afgesloten, brandt het station nog altijd en heeft blussen nog geen zin.

Volgens Omroep Brabant staan honderden mensen naar de brand te kijken. Ook zouden er veertien woningen in de buurt van het verdeelstation zijn ontruimd. De oorzaak van de brand is niet bekend.
zaterdag 1 januari om 00:22
Europa begint nieuw jaar zonder grote festiviteiten of incidenten
Op veel plaatsen in Europa is het nieuwe jaar ingeluid zonder grote festiviteiten of mensenmenigtes. Wel is in een aantal hoofdsteden, zoals het Griekse Athene, tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Er waren echter nauwelijks toeschouwers op straat vanwege de coronamaatregelen. Lees hier meer.
zaterdag 1 januari om 00:21
Drone filmt vuurwerk boven Drachten tijdens jaarwisseling
45
Drone filmt vuurwerk boven Drachten tijdens jaarwisseling
vrijdag 31 december om 23:59
Feestvierders op de Dam in Amsterdam.
vrijdag 31 december om 23:49
Drone filmt vuurwerk boven Naaldwijk
50
Drone filmt vuurwerk boven Naaldwijk
vrijdag 31 december om 23:39
Politie veegt deel Dam leeg wegens drukte
Een grote groep mensen vierde de jaarwisseling op de Dam in Amsterdam. Volgens de politie ging het om "drie- tot vierduizend man", maar was de situatie onder controle. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken.

AT5 meldt dat de groep bestond uit Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen. Vanwege de drukte heeft de politie een deel van het plein leeg geveegd. Rond 01.00 uur waren er nog maar een paar honderd mensen aanwezig.
vrijdag 31 december om 23:22
Utrechter steekt flinke vuurwerkpot af
23
Utrechter steekt flinke vuurwerkpot af
vrijdag 31 december om 23:21
Menigte viert jaarwisseling op de Dam
Honderden mensen hebben zich verzameld op de Dam in Amsterdam. Ondanks de coronamaatregelen zijn veel mensen bij elkaar gekomen op het plein om de jaarwisseling te vieren. Er wordt onder meer vuurwerk afgestoken en de mensen hebben zich vooral verzameld rondom de grote kerstboom.
vrijdag 31 december om 23:00
GELUKKIG NIEUWJAAR!
Namens de hele NU.nl-redactie wensen wij iedereen een gelukkig nieuwjaar en een gezond 2022.
vrijdag 31 december om 22:56
Nog 5 minuten!
vrijdag 31 december om 22:49
Zo is onze vuurwerktraditie ontstaan
211
Zo is onze vuurwerktraditie ontstaan
vrijdag 31 december om 22:45
Nog 15 minuten! Schenk de champagne maar vast in en neem nog een oliebol, want het jaar zit er nu echt bijna op. Over een klein kwartier is het jaar 2021 voorbij en zijn we ook in Nederland begonnen aan 2022. Uiteraard kun je ook in het nieuwe jaar bij NU.nl terecht voor het laatste nieuws.
vrijdag 31 december om 22:36
Oudjaarsavond verloopt vooralsnog rustig in heel Nederland, op enkele incidenten na.

  • In Den Haag moest de brandweer al een paar keer uitrukken voor branden. Zo vatten meerdere voertuigen vlam. Enkele deuren en ramen aan de Hoog Buurlostraat raakte beschadigd nadat er vuurwerk werd afgestoken in een portiek.
  • Elders in Den Haag werden agenten bekogeld met vuurwerk door jongeren, die vervolgens wegrenden. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
  • Ook in Groningen wordt de politie af en toe door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk. De brandweer rukt uit om vreugdevuren te blussen. De politie moest volgens Dagblad van het Noorden op meerdere plekken ingrijpen om te zorgen dat hulpdiensten hun werk konden doen.
  • In Rotterdam is een scooter volledig afgebrand, waarschijnlijk als gevolg van vuurwerk.
  • De ME werd ingezet in het centrum van het Brabantse dorp Dinteloord. Daarbij ongeveer tien mensen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Daarbij gaat het onder meer om vuurwerk afsteken en vermoedelijk ook vernielingen.
  • Hulpdiensten en persfotografen werden in Lunteren bekogeld met zwaar vuurwerk, meldt Omroep Gelderland. Ook klagen buurtbewoners over een groot feest dat in het dorp aan de gang is.
  • In het Friese Kollumerzwaag moest de ME in actie komen om de brandweer te ondersteunen bij het blussen vanwege de "dreigende situatie". Er is één persoon aangehouden wegens het gooien van vuurwerk naar de ME.
  • Ook in Enschede werd er vuurwerk gegooid naar hulpdiensten, waardoor de ME moest ingrijpen. Volgens Tubantia is het met name onrustig in de wijk Velve-Lindehof, waar de brandweer al drie keer moest uitrukken vanavond.
vrijdag 31 december om 22:23
Moskou en Dubai luiden 2022 in
45
Moskou en Dubai luiden 2022 in
vrijdag 31 december om 22:15
In de Russische hoofdstad Moskou zijn grote bijeenkomst voor oud en nieuw verboden vanwege het coronavirus. Daarom zullen de autoriteiten waarschijnlijk hebben bedacht om de vuurwerkshow boven het Rode Plein zo groots en spectaculair mogelijk te maken, zodat hij in de hele stad (en waarschijnlijk ver daarbuiten) te zien is.
vrijdag 31 december om 22:11
Over de halve wereld wordt 2022 al knallend onthaald door spectaculaire vuurwerkshows. Zo ook in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.