Ondanks het vuurwerkverbod hebben 47 mensen tijdens de vorige jaarwisseling door vuurwerk oogletsel opgelopen. Dat meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen, dinsdag op basis van definitieve cijfers.

Het gaat om 75 procent minder beschadigde ogen in vergelijking met het jaar ervoor. Oogartsen zijn blij dat de "stijgende lijn van oogletsels door vuurwerk in ieder geval voor één jaarwisseling gestopt is". De beroepsvereniging blijft ondertussen pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod.

Omstanders waren relatief gezien minder vaak slachtoffer dan tijdens eerdere jaarwisselingen. Bij een op drie gevallen (34 procent) werden zij getroffen. In voorgaande jaren waren omstanders in bijna de helft van de gevallen het slachtoffer.

Van de 47 mensen met oogletsel, hebben 22 personen blijvend letsel opgelopen. In totaal behandelden artsen 77 ogen. Vier ogen zijn blind geraakt en twee ogen moesten worden verwijderd.

Het Oogziekenhuis Rotterdam sprak op 1 januari al van de "rustigste Nieuwjaarsnacht in jaren". Specialisten daar hoefden slechts één vuurwerkslachtoffer te behandelen. Een jaar eerder werden nog achttien slachtoffers binnengebracht.

De sterke afname aan oogletsels is volgens het NOG het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt. De beroepsvereniging wil daarom dat dit vuurwerk ook tijdens toekomstige jaarwisselingen niet wordt toegestaan. Openbare vuurwerkshows zijn een prima alternatief, aldus de oogartsen.