De politie heeft vorig jaar bijna 123.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, blijkt dinsdag uit de Vuurwerkbarometer 2020 van het Openbaar Ministerie (OM). Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. In 2019 werd iets meer dan 61.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

In de laatste dagen voor de jaarwisseling werd nog meer dan 6.500 kilo in de barometer bijgeschreven. De grootste vangst van het jaar dateert echter van september.

Toen spoorde de politie Noord-Nederland in samenwerking met collega's in Duitsland een partij van meer dan 50.000 kilo op. Het vuurwerk was vermoedelijk afkomstig uit Duitsland en bestemd voor de Nederlandse markt. De vondst had een waarde van 750.000 euro.

De politie lette vorig jaar extra scherp op de handel in illegaal vuurwerk, mede vanwege het landelijke vuurwerkverbod dat werd afgekondigd vanwege de coronacrisis. Consumentenvuurwerk dat tijdelijk verboden was, is niet meegenomen in de Vuurwerkbarometer 2020.

Socialemediakanalen werden voortdurend in de gaten gehouden en ook advertenties op Marktplaats werden gevolgd. In de grensstreek werden extra steekproefsgewijze controles gehouden. De politie zette hiervoor extra capaciteit in. Ondanks het verbod bleven mensen vuurwerk vanuit het buitenland meenemen naar Nederland.