Plastisch chirurgen hebben tijdens en rond de jaarwisseling achttien slachtoffers behandeld. In vergelijking met voorgaande jaren nam het aantal vuurwerkslachtoffers met bijna twee derde af, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) maandag.

Het gaat om vijf (gedeeltelijke) handamputaties, botbreuken, brandwonden en een patiënt met ernstig beenletsel. Een jaar geleden werden vijftig slachtoffers en tien (gedeeltelijke) handamputaties geteld.

De achttien slachtoffers van de laatste jaarwisseling zijn allemaal jongens of mannen die zelf het vuurwerk hadden aangestoken. Vijf slachtoffers zijn minderjarig. Het jongste slachtoffer is tien jaar en het oudste slachtoffer is 67 jaar.

Zeven slachtoffers werden tijdens de jaarwisseling opgenomen in het ziekenhuis. De elf anderen liepen in de dagen voor of na Oud en Nieuw letsel op. In veel gevallen ging het om cobra's, nitraatbommen en strijkers.

Dit jaar geen gewonde omstanders behandeld

De NVPC noemt het opvallend dat plastisch chirurgen dit jaar geen omstanders hebben behandeld. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er ook geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De chirurgen hebben veel minder slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel behandeld dan normaal. Vanwege het vuurwerkverbod, dat werd ingesteld om de zorg tijdens de coronacrisis te verlichten, werd veel minder vuurwerk afgestoken ten opzichte van voorgaande jaren.

De NVPC pleit vanwege de ernst van vuurwerkletsels "voor ingrijpende maatregelen door de overheid". "Verbied consumentenvuurwerk en zet maximaal in om de handel in en het afsteken van illegaal vuurwerk te bestrijden", meldt de organisatie.

Zo is onze vuurwerktraditie ontstaan
211
Zo is onze vuurwerktraditie ontstaan