Agenten hebben tijdens de jaarwisseling 39 illegale feesten beëindigd, meldt de Landelijke Eenheid maandag. Het aantal uitgedeelde coronaboetes (895) en waarschuwingen (605) steeg ook ten opzichte van een week eerder.

Korpschef Henk van Essen sprak eerder al van een "drukke jaarwisseling". Er zouden meer incidenten zijn gerapporteerd dan tijdens de voorgaande jaarwisseling, terwijl op meerdere plaatsen hulpverleners werden bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk. Grote excessen bleven uit, aldus Van Essen.

Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft het kabinet zijn doel bereikt. Het vuurwerkverbod moest het aantal vuurwerkslachtoffers beperken en op die manier de zorg ontzien.

Hoewel het onduidelijk is hoeveel vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling zijn behandeld, meldden zorginstanties zoals het Oogziekenhuis Rotterdam eerder al dat zich dit keer fors minder vuurwerkslachtoffers hebben gemeld.

In de week van Kerst beëindigde de politie 33 illegale feesten, hoewel deze niet allemaal plaatsvonden tijdens de kerstdagen. Toen werden bijna 650 inwoners op de bon geslingerd, terwijl 525 waarschuwingen uitgedeeld werden.

Vanwege de coronamaatregelen riep het kabinet Nederlanders op de feestdagen in kleine kring te vieren. Kerst mocht met maximaal drie gasten gevierd worden en Oud en Nieuw met maximaal twee personen van buiten het huishouden. Kinderen tot en met twaalf werden niet meegeteld.