Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zegt vrijdag dat bijna heel Nederland zich deze jaarwisseling goed aan alle aangescherpte regels heeft gehouden. De politie spreekt wel van een drukke nacht met veel meldingen, aldus korpschef Henk van Essen. Eerder vrijdag werd al duidelijk dat deze jaarwisseling desondanks relatief rustig was.

Grote excessen zijn volgens Van Essen uitgebleven, maar "helaas zijn op verschillende plaatsen collega's en andere hulpverleners weer geconfronteerd met agressie en geweld, en is met zwaar illegaal vuurwerk naar politie en brandweer gegooid."

De politie meldt dat er meer incidenten zijn geregistreerd dan bij voorgaande jaarwisselingen. "Mogelijk komt dit doordat burgers vanwege het vuurwerkverbod eerder melding van overlast deden", aldus de politie.

Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners is vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Wel zouden er meer politiemedewerkers betrokken zijn bij deze incidenten.

Korpschef Van Essen voegt toe dat de grote daling van vuurwerkletsel positief is. "De inzet was om de spoedeisende hulp op dit punt te ontlasten en dat is gelukt."

Grapperhaus prijst hulpdiensten

Vanwege het gebrek aan excessen en de verminderde druk op de zorg meent minister Grapperhaus dat de "missie" voor deze jaarwisseling is geslaagd.

Grapperhaus prijst de brandweer en politie, omdat zij er volgens de minister "goed bovenop hebben gezeten".

Wel heeft "een kleine groep raddraaiers" brand gesticht en politiemensen aangevallen, maar in vergelijking met eerdere jaren gebeurde dat minder vaak. "Het is gewoon misdadig. We hebben er zwaardere straffen op staan en dat zullen de mensen die zijn aangehouden ongetwijfeld gaan merken."

Onrust tijdens jaarwisseling: politie bekogeld en schade na explosies
81
Onrust tijdens jaarwisseling: politie bekogeld en schade na explosies

'Nog te vroeg om te spreken van algemeen vuurwerkverbod'

Wel zegt de minister dat het nog te vroeg is om te spreken over een algemeen vuurwerkverbod voor de komende jaren.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleitte daar vrijdag voor. Dit deed Bruls omdat er dit jaar minder slachtoffers en heftige incidenten waren.

Maar dit jaar werd de maatregel genomen vanwege corona, zegt Grapperhaus. Vorig jaar gingen veel mensen er ook op een heel verstandige manier mee om, volgens de minister. Hij vindt het "niet juist om nu al conclusies te trekken".

Op meerdere plekken in het land was het deze jaarwisseling onrustig. Onder meer in Den Bosch liep het uit de hand. Daar werden agenten bekogeld met vuurwerk en de mobiele eenheid moest eraan te pas komen. Tot en met 2 januari gelden daar speciale bevoegdheden voor de politie, waaronder preventief fouilleren.