Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in de nacht van donderdag op vrijdag één vuurwerkslachtoffer behandeld, waarmee de oogartsen spreken van de "rustigste Nieuwjaarsnacht in jaren". Tijdens de vorige jaarwisseling werden gedurende de nacht nog achttien slachtoffers binnengebracht.

Oogartsen hebben ook twee personen geholpen nadat zij oogletsel opliepen bij carbidschieten, maar geen van de patiënten moest geopereerd worden. "Wij zijn erg blij dat veel mensen dit jaar leed bespaard is gebleven", laat het ziekenhuis weten.

In Rotterdam wordt normaliter 10 tot 15 procent van alle vuurwerkslachtoffers behandeld die oogletsel oplopen, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis staat daarnaast, gedurende de jaarwisseling, in contact met ziekenhuizen uit andere regio's om een landelijk beeld te schetsen.

"Overal lijkt het gelukkig rustig te zijn verlopen", vertelt de woordvoerder. Bij het Oogziekenhuis Rotterdam zou in het afgelopen etmaal één persoon geopereerd zijn aan zwaar oogletsel. De oogartsen sluiten niet uit dat in andere regio's meer slachtoffers zijn binnengebracht, maar stellen dat "grote aantallen" onwaarschijnlijk zijn.

Het ziekenhuis wijst op het vuurwerkverbod als reden van de "rustige jaarwisseling". Oogarts Tjeerd de Faber pleit voor een permanent vuurwerkverbod. "In de 34 jaar die ik bij het Oogziekenhuis werk, heb ik dit kleine aantal slachtoffers nog niet meegemaakt."

'Ook op spoedeisende hulp rustiger dan normaal'

Op de spoedeisende hulp zou het ook rustiger zijn geweest dan in voorgaande jaren, vertelde Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal. Er zouden "duidelijk minder" patiënten zijn binnengekomen, hoewel Van der Velden niet wil spreken van een rustige nacht; patiënten die acute zorg nodig hadden zouden alsnog op spoedposten zijn afgekomen.

Daarmee lijkt het doel van het kabinet, om dit jaar de zorg te ontzien van extra patiënten, geslaagd. Vorig jaar zouden ruim dertienhonderd vuurwerkslachtoffers zich hebben gemeld bij huisartsenposten. Cijfers van deze jaarwisseling zijn nog niet compleet, maar de ziekenhuizen van zorggroep Alrijne, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het LUMC zouden geen vuurwerkslachtoffers hebben moeten verzorgen. Vorig jaar werden daar zeventien patiënten binnengebracht.

Oogartsen registreerden voor het dertiende jaar op rij hoeveel oogletsels ontstaan tijdens de jaarwisseling. In de voorgaande jaren ging het om 2.517 patiënten met 3.123 beschadigde ogen, van wie 1.092 blijvend letsel opliepen. Ruim 200 ogen raakten blind, terwijl 81 ogen niet meer te redden waren en verwijderd werden.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog van de jaarwisseling.

Zo veel zorg en geld scheelt een vuurwerkverbod in coronatijd
45
Zo veel zorg en geld scheelt een vuurwerkverbod in coronatijd