Bij het als een demonstratie aangemelde straatfeest in de Haagse wijk Duindorp greep de politie donderdagmiddag bewust niet in. Er was volgens de politie geen sprake van een gevaarlijke situatie of ordeverstoring, ook al werden de coronaregels niet nageleefd.

Tijdens het straatfeest werd muziek gedraaid, trad rapper Jebroer op en werd gedanst, blijkt uit beelden op sociale media. Daarbij werd de anderhalvemetermaatregel niet in acht genomen en stonden personen dicht op elkaar. Ook omhelsden mensen elkaar en schudden ze elkaar de hand.

Volgens een woordvoerder van de politie ging het om een aangekondigde demonstratie. Niet alleen bleef gevaar of ordeverstoring uit, de handhaving van de coronaregels had donderdag bovendien "niet de hoogste prioriteit".

Dansende menigte bij concert van Jebroer in Duindorp
29
Dansende menigte bij concert van Jebroer in Duindorp

Feest was later afgelopen dan gepland

Volgens het AD was de 'demonstratie' ingepland tot 18.00 uur, maar greep de politie ook niet in toen het feest voortduurde. Om 19.00 uur zetten de feestgangers er zelf een punt achter. Wel blijft de politie de hele avond aanwezig.

"Deze betoging is vooraf bij ons aangemeld. Omdat demonstreren een grondrecht is, hebben we de demonstratie toegestaan", liet woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen aan de krant weten.

De initiatiefnemers waren volgens de gemeente zelf verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels.