Welkom bij dit liveblog en gelukkig nieuwjaar! Hier volg je alle ontwikkelingen rond de jaarwisseling en Nieuwjaarsdag. Hoe heb jij deze Oud en Nieuw doorgebracht? Stuur je foto's naar redactie@nu.nl.
Brandweer: relatief rustige jaarwisseling, behalve in het noorden
Brandweerlieden hebben een relatief rustige jaarwisseling achter de rug en moesten vooral uitrukken voor kleine brandjes, stelt Brandweer Nederland vrijdag na een rondgang bij alle 25 veiligheidsregio's. In het gros van de regio's werd een afname van het aantal incidenten gezien in vergelijking met voorgaande jaren. In totaal moest de brandweer 3.959 keer op pad.

Het is niet duidelijk hoe vaak de brandweer vorig jaar in dezelfde periode op pad moest, doordat Brandweer Nederland is overgestapt op een nieuw telsysteem. Voor de eigen site is een dashboard ontwikkeld waarin belangstellenden per regio het aantal incidenten kunnen inzien.

In drie noordelijke regio's werd echter een significante toename van het aantal incidenten gemeld: Groningen, Drenthe en Fryslân. Ook daar betrof het veelal kleine brandjes. Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland noemde de voorbereiding op de jaarwisseling "lastiger dan normaal". Volgens Van Lieshout kon de brandweer moeilijk inschatten wat zij moest verwachten.

De voorzitter veroordeelt het geweld tegen hulpverleners. In meerdere plaatsen werden onder meer brandweerlieden bekogeld met vuurwerk of andere vuurwerpen, werden hulpdiensten uitgescholden en hun materiaal beschadigd. "Dat blijft onverteerbaar", aldus Van Lieshout.
vrijdag 1 januari 2021 om 20:47
PostcodeKanjer valt in Zuid-Holland, waar precies blijft geheim
Ergens in een straat in Zuid-Holland is het vanavond groot feest. Maar waar? De Nationale Postcode Loterij maakte bekend dat de hoofdprijs, de PostcodeKanjer van 54,9 miljoen euro, is gevallen in deze provincie. Om ieder risico op verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de organisatie echter besloten de winnende postcode niet bekend te maken. De winnaars worden op een persoonlijke manier op de hoogte van de winst gebracht. Lees hier meer.
vrijdag 1 januari 2021 om 18:22
Omdat de officiële nieuwjaarsduik in Scheveningen dit jaar niet door kon gaan in verband met de coronamaatregelen, dook een groepje mensen vandaag op eigen initiatief de zee in. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 17:25
Grapperhaus tevreden over jaarwisseling, politie spreekt van 'drukke nacht'
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zegt vrijdag dat bijna heel Nederland zich deze jaarwisseling goed aan alle aangescherpte regels heeft gehouden. De politie spreekt wel van een drukke nacht met veel meldingen, aldus korpschef Henk van Essen. Grote excessen zijn volgens Van Essen uitgebleven, maar "helaas zijn op verschillende plaatsen collega's en andere hulpverleners weer geconfronteerd met agressie en geweld, en is met zwaar illegaal vuurwerk naar politie en brandweer gegooid." Eerder op vrijdag werd al duidelijk dat deze jaarwisseling relatief rustig was.
vrijdag 1 januari 2021 om 13:24
Boetes na beëindiging van feest in Nijmegen
De politie heeft vrijdag om 10.30 uur een illegaal feest beëindigd aan de Lijnbaanstraat in Nijmegen. Er waren ongeveer dertig personen aanwezig. Een deel van de feestgangers probeerde te ontkomen, maar de politie wist iedereen een boete te geven.
vrijdag 1 januari 2021 om 12:53

Situatie in Amsterdam tijdens jaarwisseling beheersbaar gebleven
De jaarwisseling in Amsterdam en omgeving is volgens burgemeester Femke Halsema beheersbaar verlopen. Er zijn minder aanhoudingen verricht door de politie dan in voorgaande jaren. De brandweer en de ambulancediensten rukten minder vaak uit voor spoedeisende ritten. Cijfers noemt Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland niet in het voorlopige beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten.

In en rond de hoofdstad zijn de hulpdiensten dit jaar minder gehinderd in hun werkzaamheden. Op de Osdorper Ban in stadsdeel Nieuw-West zijn aanhoudingen verricht nadat er vuurwerk richting de politie was gegooid. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

In Amsterdam-Oost zijn op de Molukkenstraat ongeregeldheden met zwaar vuurwerk ontstaan, waarop de mobiele eenheid (ME) is ingezet. Ook in Uithoorn kwam de ME in actie. Daar zorgde een groep jongeren voor onrust. De zware ongeregeldheden van vorig jaar hebben zich er niet herhaald. De brandweer heeft in de hele regio Amsterdam-Amstelland veel containerbranden geblust gedurende de nieuwjaarsnacht.

Er waren slechts twee vuurwerkslachtoffers in de hele regio Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Dat noemt de veiligheidsregio uitzonderlijk laag.

vrijdag 1 januari 2021 om 12:36

Hulpdiensten Rotterdam hadden drukke jaarwisseling
De jaarwisseling in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft de hulpdiensten een drukke nacht bezorgd, ondanks het vuurwerkverbod en de oproep Oud en Nieuw vooral thuis te vieren. Wel zijn grote incidenten uitgebleven, meldt de veiligheidsregio.

Het ambulancepersoneel werd tussen 0.00 en 4.00 uur 176 keer opgeroepen. De brandweer moest 390 keer uitrukken, voornamelijk voor container- en kleine buitenbranden, maar er waren ook 32 brandmeldingen in een gebouw of woning. Verder waren er 34 voertuigbranden.

In de wijk Schiebroek werden stenen en vuurwerk naar de brandweer gegooid. Het gevolg daarvan was dat de brandweer hun inzet moest uitstellen tot er veilig kon worden opgetreden. De incidenten worden onderzocht en waar mogelijk wordt aangifte gedaan.

vrijdag 1 januari 2021 om 12:20
RIVM: Lokaal veel smog ondanks vuurwerkverbod
De lucht was tijdens de jaarwisseling minder vervuild dan voorgaande jaren, maar lokaal was toch sprake van veel smog, meldt het RIVM.Op diverse plekken werden verhoogde concentraties fijnstof gemeten.

Het duurde volgens het RIVM soms enkele uren voordat de concentraties lager werden. In de omgeving van Amsterdam en in het oosten van het land zijn de concentraties nog steeds aanzienlijk hoog.

De hoogste concentratie fijnstof van www.luchtmeetnet.nl is gemeten op een meetstation in Den Haag. Daar werd een gemiddelde uurconcentratie van bijna 1.000 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gemeten. De vermoedelijke oorzaak hiervan zijn incidenten als brandstichting en vuurwerk. Vorig jaar was de hoogst gemeten concentratie 1.235 microgram fijn stof per kubieke meter lucht, aldus het RIVM.
vrijdag 1 januari 2021 om 12:13
ME ingezet in Noord-Nederland vanwege geweld tegen politie
In het noorden van het land is de politie tijdens de jaarwisseling regelmatig het doelwit geweest van geweld en bekogeld met vuurwerk en flessen. Daarbij moest de mobiele eenheid (ME) meerdere malen worden ingezet. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

In Leeuwarden heeft de oproerpolitie een grote groep mensen die bij elkaar was gekomen uit elkaar gedreven. Ook daar werd met vuurwerk en stenen naar agenten gegooid. n Nieuwehorne keerde ook een groep zich tegen de politie en raakten een ME-voertuig en een politieauto beschadigd door vuurwerk. In Marrum hinderden vier mensen de brandweer tijdens bluswerkzaamheden, waardoor een brand op straat dreigde over te slaan naar een woning. De ME heeft daar kortstondig opgetreden.

In Vries en Minnertsga raakten politievoertuigen ernstig beschadigd door vuurwerk. In Dokkum werd er iets bij een politiebureau naar binnen gegooid, volgens Omrop Fryslân ging het mogelijk om een brandend voorwerp. In Geesbrug in Drenthe werd de brandweer bekogeld met zwaar vuurwerk door een groep van dertig tot veertig personen. Daarop is de ME in actie gekomen. Twee mensen zijn aangehouden.

In de Groningse plaatsen Appingedam en Nieuwe Pekela is de politie ook bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie hield vier mensen aan. En in Groningen zelf werd de brandweer ook geblokkeerd door een groep, waarop de ME heeft ingegrepen.
vrijdag 1 januari 2021 om 11:28
Ondanks verkoopverbod zeker een vuurwerkdode in Duitsland
Zeker één persoon is in Duitsland om het leven gekomen door vuurwerk, ondanks een verbod op de verkoop daarvan in de aanloop naar de jaarwisseling. Het afsteken van vuurwerk was anders dan in Nederland niet verboden en middernacht werd op verschillende plaatsen dan ook met oplichtende luchten verwelkomd.

De 24-jarige man in de oostelijk gelegen plaats Rietz-Neuendorf overleed kort na middernacht door zelfgemaakt vuurwerk. Volgens de politie raakte niemand anders gewond. Ander zelfgemaakt vuurwerk is in beslag genomen. In Osnabrück raakte een man levensgevaarlijk gewond door een geïmproviseerde vuurwerkbom. De 21-jarige verloor door de explosie verschillende ledematen en zal het volgens de autoriteiten mogelijk niet overleven. Twee anderen raakten eveneens gewond. Het pand waarin de vuurwerkbom ontplofte liep voor 100.000 euro schade op.

In het in midden-Duitsland gelegen Springstille liep een 24-jarige ernstige wonden aan zijn gezicht op toen op Oudejaarsavond vuurwerk voortijdig tot ontploffing kwam.
vrijdag 1 januari 2021 om 10:53
Schade door het afsteken van vuurwerk
Een vernield bushokje in de Haagse wijk Belgisch Park. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 10:51
Veel minder nieuwjaarsbranden in noorden van Noord-Holland en Limburg
In het noorden van Noord-Holland zijn tijdens de jaarwisseling opvallend minder branden geweest dan vorig jaar. Dit jaar waren slechts 36 branden te blussen, tegenover 99 vorig jaar. Volgens waarnemend burgemeester van Alkmaar Emile Roemer was het een veilig verlopen jaarwisseling.

Ook Noord- en Midden-Limburg hebben een rustige jaarwisseling gekend, vergelijkbaar met een doorsnee uitgaansavond. "Een goede start van 2021", liet Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdag weten. Er is geen sprake geweest van geweld of agressie tegen hulpverleners en er zijn geen meldingen over vuurwerkslachtoffers bij de ziekenhuizen in Venray, Venlo, Weert en Roermond. De brandweer moest 23 keer uitrukken voor kleine brandjes in onder meer prullenbakken.
vrijdag 1 januari 2021 om 10:42
Drukke jaarwisseling voor brandweer in Zeeland
De brandweer in Zeeland heeft een drukke jaarwisseling gehad met vooral veel kleine incidenten, zo meldt de veiligheidsregio. In totaal is de brandweer 72 keer uitgerukt voor buitenbranden en branden in containers. Vorig jaar ging het om 89 uitrukken en het jaar daarvoor om 79.
vrijdag 1 januari 2021 om 10:32
Brandweer IJsselland: Prima sfeer zonder grote incidenten
In de hele regio IJsselland in Overijssel is er tijdens Oud en Nieuw sprake geweest van "een prima sfeer, zowel overdag als 's nachts", meldt de veiligheidsregio. "Wij hebben geen meldingen ontvangen over agressie of geweld tegen brandweermedewerkers." Volgens de veiligheidsregio zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest. De brandweer moest tot vrijdag 8.00 uur in totaal 35 keer uitrukken.
vrijdag 1 januari 2021 om 10:25
Martini Ziekenhuis Groningen waarschuwt voor kindervuurwerk
Medisch coördinator in het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis Eelke Bosma waarschuwt voor kindervuurwerk, dat het hele jaar door in de schappen van de winkel ligt. "Elk jaar worden kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als chirurg wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn."

Drie patiënten zijn opgenomen in het brandwondencentrum. Onder hen zijn twee kinderen die brandwonden hebben opgelopen doordat tolletjes in de kleding vielen.
vrijdag 1 januari 2021 om 10:10
Koning Willem-Alexander heeft tijdens Nieuwjaarsnacht een bezoek gebracht aan het Haagse politiebureau Hoefkade.
Koning bezoekt Haagse politie tijdens Nieuwjaarsnacht
Koning bezoekt Haagse politie tijdens Nieuwjaarsnacht
vrijdag 1 januari 2021 om 10:00
Vuurwerkresten in Den Haag
Resten van het afsteken van vuurwerk op Nieuwjaarsdag in de Haagse wijk Laakkwartier. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 09:53
Brandweer Friesland minder vaak uitgerukt, wel vaker lastiggevallen 
De brandweer in Friesland is tijdens de jaarwisseling minder vaak uitgerukt dan voorgaande jaren. De brandweer is op Oudejaarsdag tot in de ochtend van Nieuwjaarsdag 76 keer uitgerukt, vorig jaar was dit 83 keer en het jaar ervoor 96 keer.

Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio Fryslân zegt wel dat het opvalt dat "onze mensen meer dan vorig jaar her en der lastig zijn gevallen door omstanders bij het uitvoeren van hun werk".
vrijdag 1 januari 2021 om 09:32
Politiebond: Veel incidenten, maar geen veldslag
Volgens de Nederlandse Politiebond moesten agenten tijdens Oud en Nieuw ondanks het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen nog vaak optreden. Zo moest ingegrepen worden omdat mensen illegaal vuurwerk afstaken, illegaal feestvierden en branden veroorzaakten. "Vooral het aantal autobranden viel echt op." Ook werd er nog geregeld agressie gebruikt tegen hulpverleners, al dan niet door mensen onder invloed. Jan Struijs van de bond zegt wel dat het "geen veldslag" is geworden.
vrijdag 1 januari 2021 om 09:29
Vader en zoon mishandeld en auto vernield in Enkhuizen
Een vijftigjarige man en zijn negentienjarige zoon zijn donderdagavond mishandeld door jongeren nadat ze de groep aanspraken op vernielingen aan hun auto. De schade aan het voertuig was ontstaan doordat er zwaar vuurwerk onder was gegooid. 

"De eigenaar van de auto zag een groep van zo'n acht jongeren weglopen en ging erachteraan. Toen hij een van de jongeren te pakken kreeg, keerde de groep zich tegen hem. Hij werd geslagen en geschopt. Ook de zoon liep klappen op toen hij zijn vader probeerde te ontzetten", aldus de politie, die een onderzoek is gestart.
vrijdag 1 januari 2021 om 09:08
Minder vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen
Het lijkt er voorlopig op dat ziekenhuizen minder vuurwerkslachtoffers hebben moeten behandelen deze jaarwisseling. Zo kon het Oogziekenhuis Rotterdam al melden dat er slechts één persoon met vuurwerkletsel binnengekomen is en kregen de ziekenhuizen in Hollands Midden zelfs geen vuurwerkslachtoffers binnen.

Volgens Dagblad van het Noorden ging het in UMC Groningen slechts om één slachtoffer. In het Brandwondencentrum Groningen zijn twintig brandwondenslachtoffers binnengekomen. Van de behandelde brandwonden waren er vier veroorzaakt door vuurwerk en vier door carbid. Dat is veel minder dan andere jaren. Twaalf slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden hadden opgelopen door overige oorzaken, zoals frituur, een steekvlam van benzine of uit de vuurkorf of brandwonden die te maken hadden met een buitenkachel.

De drukte in de Friese ziekenhuizen was vergelijkbaar met die van vorig jaar. Het MCL in Leeuwarden spreekt van een klein aantal meldingen door vuurwerk of carbid. In ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen kwam één vuurwerkslachtoffer binnen. Ook het Antonius Ziekenhuis in Sneek kreeg enkele mensen binnen die gewond raakten tijdens Oud en Nieuw.

Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zegt in het NOS Radio 1 Journaal blij te zijn. "We hadden het er niet bij kunnen hebben."
vrijdag 1 januari 2021 om 08:54
Veiligheidsregio: Drukke jaarwisseling in Brabant
De brandweer in Midden- en West-Brabant moest vanaf middernacht tot vanmorgen 8.00 uur in totaal 204 keer uitrukken. Vorig jaar was dat 255 keer. "Hoewel er minder uitrukken waren dan in 2019 was de inzet wel intensiever. Er is aanzienlijke schade gemeld door zwaar vuurwerk en zijn er meer autobranden dan voorgaande jaren."

Er zijn nog geen geweldsincidenten tegen brandweerpersoneel gemeld, maar volgens de veiligheidsregio "leert de ervaring ons" dat aangiften de komende uren of dagen nog kunnen volgen.
vrijdag 1 januari 2021 om 08:06
Twintig jaar na cafébrand Volendam
Deze jaarwisseling is het twintig jaar geleden dat een brand in café De Hemel in Volendam aan veertien mensen het leven kostte en meer dan tweehonderd jonge feestvierders ernstig verwondde. De ramp heeft zijn sporen achtergelaten in het dorp. Het pand is twintig jaar na dato nog altijd onaangeraakt.
vrijdag 1 januari 2021 om 07:46
Jaarwisseling voor de tv
Vanwege de coronamaatregelen vierden veel Nederlanders de jaarwisseling thuis voor de televisie. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 07:31
27 aanhoudingen in Midden-Nederland
De politie in de provincies Utrecht, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek heeft tijdens de jaarwisseling tot 5.00 uur in totaal 27 mensen opgepakt. Het ging om "heel verschillende redenen" als ordeverstoring en openbaar dronkenschap. 

Er waren wat incidenten in Amersfoort, Utrecht en Woudenberg. Zo moest de mobiele eenheid (ME) in Amersfoort ingezet worden nadat een groep van zeker tachtig mensen zich had verzameld en het onrustig werd, zijn agenten bekogeld met stenen aan de Robijnhof in Utrecht en was in Woudenberg "een groep van ongeveer tachtig personen aanwezig waarbij de weg werd geblokkeerd en vuurwerk op winkelpanden werd gegooid". Eén persoon is hier opgepakt.
vrijdag 1 januari 2021 om 07:18
De jaarwisseling op de Dam in Amsterdam. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 06:56
Brandweer toch druk ondanks vuurwerkverbod, politie belaagd
Voor de brandweer in de regio Hollands Midden was het "ondanks het vuurwerkverbod een drukke jaarwisseling". Tussen 22.00 en 05.00 uur zijn 121 meldingen binnengekomen, ten opzichte van 134 meldingen vorig jaar. Het ging vooral om kleinere buitenbranden.

In Alphen aan den Rijn is een politieagent bekogeld met zwaar vuurwerk. In Katwijk moest uiteindelijk de ME ingezet worden omdat wederom zwaar vuurwerk en ook stenen tegen hulpverleners werd gegooid.
vrijdag 1 januari 2021 om 06:52

Dit jaar geen vuurwerkslachtoffers binnengekomen bij LUMC
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Alrijne-ziekenhuizen en het Groene Hart-ziekenhuis hebben gezamenlijk geen vuurwerkslachtoffers binnengekregen, zo meldt veiligheidsregio Hollands Midden. Hieraan wordt toegevoegd dat de "beoogde ontlasting van de zorg" hiermee dus is bereikt. Vorig jaar kwamen er nog zeventien vuurwerkslachtoffers binnen bij de ziekenhuizen.

Dit jaar zijn wel twee slachtoffers met brandwonden en twee personen die gewond waren geraakt na een vechtpartij behandeld. Ook zijn er mensen gevallen met de fiets en met fracturen op de spoedeisende hulp beland. 

vrijdag 1 januari 2021 om 06:38
Oogziekenhuis Rotterdam beleeft rustigste jaarwisseling sinds jaren
Afgelopen nacht is slechts één vuurwerkslachtoffer met oogletsel bij Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht, zo wordt vrijdagochtend gemeld. Ook zijn twee mensen gewond geraakt door carbidschieten. Geen van hen hoeft te worden geopereerd. Vorig jaar werden nog achttien mensen binnengebracht. 

"Gelukkig hebben we het door het vuurwerkverbod eindelijk rustig gehad tijdens de jaarwisseling. Een hoop mensen is leed bespaard gebleven. In de 34 jaar dat ik bij Het Oogziekenhuis werk, heb ik dit lage aantal slachtoffers tijdens de Nieuwjaarsnacht niet meegemaakt", aldus oogarts Tjeerd de Faber.
vrijdag 1 januari 2021 om 06:22
Speciale genodigden vieren Nieuwjaar op Times Square in New York
Op Times Square in de Amerikaanse metropool New York is traditioneel afgeteld naar het nieuwe jaar. Door de coronapandemie mochten alleen tientallen genodigden, namelijk zorgmedewerkers en postbezorgers, aanwezig zijn. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 05:56

Politie beëindigt feesten in Gelderland
De politie heeft vanochtend vroeg een einde gemaakt aan een feest in een pand aan de Koningsweg bij Arnhem. De mobiele eenheid (ME) kwam ter plaatse om de ontruiming ordelijk te laten verlopen. Er waren zeker zeventig bezoekers. De bezoekers en de organisator hebben een boete gekregen. Sommige bezoekers hebben zich verzet en gooiden met stenen naar de agenten. Hierbij zijn drie politiemensen gewond geraakt, van wie één naar het ziekenhuis moest. 

Ook in Didam zijn veertien jongeren bekeurd omdat ze in een keet een illegaal feest aan het vieren waren. De politie zegt "iedereen nadrukkelijk" op te roepen "de jaarwisseling veilig en feestelijk te vieren binnen de kaders die er zijn. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat Oud en Nieuw op een veilige en feestelijke manier verloopt".

vrijdag 1 januari 2021 om 05:54
Man in De Kwakel verliest hand door vuurwerkongeval 
Een man is Oudejaarsnacht in De Kwakel (Noord-Holland) ernstig gewond geraakt door een vuurwerkongeval. Hij moet waarschijnlijk een hand missen. Wat er precies gebeurd is is niet duidelijk, maar een woordvoerder van de politie meldt aan het ANP dat de man zelf het vuurwerk aan het afsteken was, waarna het mis ging.
vrijdag 1 januari 2021 om 04:44
Politie beveiligt brandweer in Groningse Uithuizermeeden
De politie moest rond 3.10 uur in actie komen op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden (Groningen). Een groep zette een grote trailer met houten kisten erop in de brand. Hierbij kwamen meters hoge vlammen vrij. Tijdens de bluswerkzaamheden werd er door omstanders met vuurwerk gegooid. De politie moest ervoor zorgen dat brandweermensen hun werk konden doen.

Tijdens het blussen zou er een steekincident zijn geweest. Een ambulance moest ter plaatse komen om een slachtoffer te behandelen. Het is nog niet bekend wat er precies is gebeurd. Er werd één persoon aangehouden die niet naar aanwijzingen van de politie wilde luisteren.
vrijdag 1 januari 2021 om 04:31
Door het coronavirus mocht er dit jaar geen publiek zijn bij de jaarlijkse vuurwerkshow in het Australische Sydney. De massala show trekt ieder jaar internationaal veel bekijks. Op deze foto van Circular Quay, vlak bij het Sydney Opera House, is goed het verschil met de jaarwisseling van vorig jaar te zien. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 04:24
Tientallen jongeren bezetten kruising in Tiel, ME ingezet
De Mobiele Eenheid (ME) is vannacht ingezet om een kruising in Tiel te ontruimen, laat de politie weten. Tientallen jongeren bezetten een kruising op de Diderik Vijghstraat. Ze sleepten spullen naar de kruising toe en staken deze in brand.

De ME heeft het kruispunt ontruimd, waarna de brandweer de brand heeft geblust.
vrijdag 1 januari 2021 om 04:11
Terwijl het in Nederland nog volop nacht is, verzamelen tienduizenden Japanners zich in hoofdstad Tokyo bij de Meji Shrine. Veel Japanners hopen op de eerste dag van het jaar te bidden bij de heilige plaats. De politie probeert de menigte in goede banen te leiden. In het land is de laatste weken weer sprake van een toename in het aantal coronabesmettingen. (Foto: Reuters)
vrijdag 1 januari 2021 om 04:05
In de IJslandse hoofdstad Reykjavik werd om 1.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar ingeluid. Bij de Hallgrimskirkja in het centrum van de stad werd vuurwerk afgestoken. Vanwege het coronavirus was ongeveer een derde minder toeschouwers aanwezig dan tijdens voorgaande jaarwisselingen. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 04:00
Politie bekeurt feestende jongeren in Didam
Veertien jongeren in Didam zijn bekeurd omdat zij op een illegaal feest aanwezig waren, meldt de politie. De jongeren hielden zich niet aan de coronamaatregelen en hielden geen 1,5 meter afstand. 

De politie zegt "iedereen nadrukkelijk" op te roepen "de jaarwisseling veilig en feestelijk te vieren binnen de kaders die er zijn. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat Oud en Nieuw op een veilige en feestelijke manier verloopt".
vrijdag 1 januari 2021 om 03:53
Op oudejaarsavond werd ondanks een verbod veel vuurwerk afgestoken. Deze foto werd vanuit de lucht gemaakt in het Zuid-Hollandse Nootdorp. (Foto: ANP)
vrijdag 1 januari 2021 om 03:36
We kregen van NU.nl-lezer Tim Ringers deze foto binnen van Mirte en Job, die samen sterretjes afsteken tijdens de jaarwisseling. Hoe breng jij deze Oud en Nieuw door? Stuur je beelden naar redactie@nu.nl.
vrijdag 1 januari 2021 om 03:32
Mogelijk brandend voorwerp naar binnen gegooid bij politiebureau Dokkum
Bij het politiebureau in het Friese Dokkum is mogelijk een brandend voorwerp naar binnen gegooid, meldt Omrop Fryslan. De brandweer werd net voor 1.00 uur gealarmeerd voor een brandmelding in het politiebureau. 

Volgens de teamchef van het politiebureau heeft er een ernstig incident plaatsgevonden, maar wat dat precies is, wordt pas later bekendgemaakt. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland liet aan Omrop Fryslan weten dat er nog wordt onderzocht wat er precies in het politiebureau is gegooid.