Burgemeesters van grote steden in de provincie Noord-Brabant willen dat ook het bezit van vuurwerk rond de komende jaarwisseling wordt verboden. Hierdoor zou het vuurwerkverbod beter te handhaven zijn.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma zegt in het AD dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen op zak hebben. "En dan kun je niets", aldus Jorritsma.

Jorritsma, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is, vreest dat mensen over de grens hun vuurwerk zullen kopen, om dat vervolgens in Nederland af te steken.

"Samen met mijn collega's Theo Weterings van Tilburg en Jack Mikkers van Den Bosch heb ik nadrukkelijk voor een landelijk vuurwerkverbod gepleit. Dat is er gekomen. Maar dan moet wél geregeld zijn dat we dat verbod goed kunnen uitvoeren", benadrukt de Eindhovense burgemeester.

Ook Paul Depla van Breda schaart zich achter de oproep. De burgemeesters zien het liefst dat in België de verkoop aan Nederlandse klanten wordt verboden. "Het zou voor de veiligheid én voor de duidelijkheid naar alle inwoners veel schelen als de landen hun zaken op elkaar afstemmen", zegt Weterings in de krant.

Wel mogelijk om 25 kilo vuurwerk in te voeren

Door de drukte in de Nederlandse ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus mag geen vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Nederlanders mogen wel maximaal 25 kilo vuurwerk in het buitenland kopen en mee naar huis nemen.

Eerder deze week pleitte burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal al voor een eenmalig verbod op de invoer van vuurwerk uit Duitsland.

Een week geleden maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) bekend dat de vuurwerkbranche een compensatie van 40 miljoen euro krijgt van het kabinet. Dat geld is bedoeld om personeelskosten, het gebrek aan omzet en extra kosten zoals transport te vergoeden.

Zo veel zorg en geld scheelt een vuurwerkverbod in coronatijd
45
Zo veel zorg en geld scheelt een vuurwerkverbod in coronatijd