Het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. Wie komende jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van 100 euro.

Mensen die worden bekeurd, kunnen een aantekening op het strafblad krijgen. De minister hoopt echter dat de politie niet te veel hoeft te handhaven. "Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na", aldus Grapperhaus.

Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod. Overigens had het kabinet de verkoop van knalvuurwerk en zware vuurpijlen al verboden. De effecten van die maatregel zullen pas bij de volgende jaarwisseling duidelijk worden.

Het eenmalige verbod is bedoeld om de zorg te ontlasten. "We willen niet alleen applaudisseren voor de zorg, maar ook gehoor geven aan hun oproep om vuurwerk te verbieden", zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vrijdag.

Vanwege het verbod krijgt de vuurwerkbranche van het kabinet zo'n 40 miljoen euro aan compensatie. Veel handelaren hadden hun vuurwerk al ingekocht. Zij hoeven dit niet te vernietigen. Ondernemers kunnen het vuurwerk opslaan en volgend jaar alsnog verkopen.

Premier Rutte legt uit wat het vuurwerkverbod inhoudt
136
Premier Rutte legt uit wat het vuurwerkverbod inhoudt