Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de afgelopen nacht achttien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengekregen. Dit is fors meer dan de acht slachtoffers die vorig jaar tijdens de nacht van de jaarwisseling werden binnengebracht.

"De helft van de letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn. Voor de patiënten betekent dit verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs verwijderd moeten worden", zo laat het Oogziekenhuis Rotterdam weten.

Volgens het ziekenhuis zijn de meeste verwondingen veroorzaakt door legaal siervuurwerk: de helft van de patiënten werd slachtoffer toen hij of zij stond te kijken naar hoe dit afgestoken werd. "Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer is veertien jaar oud."

Woensdagochtend zullen zes operaties plaatsvinden. Dit aantal loopt volgens het ziekenhuis nog op, omdat er nog slachtoffers uit andere regio's naar het Oogziekenhuis Rotterdam worden doorverwezen.

Oogartsen in het hele land houden nu voor het twaalfde jaar op rij de oogletsels bij die ontstaan tijdens de jaarwisseling. "De laatste elf jaar zagen de oogartsen in totaal 2.349 patiënten met 2.897 beschadigde ogen: 1.020 ogen liepen blijvende schade op, 189 ogen werden blind waarvan er 76 niet meer te redden waren en zijn verwijderd."

Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?
97
Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?