De onrust rond de vreugdevuren in Den Haag voorspelde afgelopen maand weinig goeds voor de jaarwisseling. Toch bleef nieuwjaarsnacht in de hofstad met enkele autobranden relatief rustig. Wel raakte een 31-jarige man uit Den Haag gewond bij een steekincident in de binnenstad en werden op de Schoutendreef twee agenten bekogeld met zwaar vuurwerk.

De hulpdiensten in Den Haag hadden een drukke nieuwjaarsnacht, maar zonder ernstige incidenten, meldt de gemeente. De politie kreeg in totaal 178 meldingen en verrichte 44 aanhoudingen. De meldingen betroffen vooral het bezitten van illegaal vuurwerk, mishandeling en vernieling.

Ook de brandweer had een zeer drukke jaarwisseling en moest 608 keer uitrukken. In totaal waren er in Den Haag 33 autobranden, vijf meer dan vorig jaar.

Op de Schoutendreef reageerden agenten op een melding van een brand bij een gevel van een woning. Ter plaatse werden zij en brandweerlieden door onbekende daders bekogeld met vuurwerk. Niemand raakte daarbij gewond.

Burgemeester tevreden over jaarwisseling

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag noemt het geweld tegen hulpverleners onacceptabel, maar is over het geheel tevreden over de jaarwisseling. "Ik ben trots op de inwoners van Den Haag maar zeker ook op alle professionals en vrijwilligers die de afgelopen weken zo hard gewerkt hebben, zowel tijdens de voorbereiding als op de momenten dat het er echt toe deed. Door goede samenwerking is meer mogelijk dan je vooraf denkt."

De gemeente had deze jaarwisseling een grote politiemacht ingezet om eventueel in te grijpen in de Haagse wijken Duindorp en Scheveningen. In die wijken vonden afgelopen weken zware ongeregeldheden plaats nadat de gemeente begin december bekendmaakte dat de traditionele vreugdevuren definitief niet door konden gaan. Jongeren richtten vernielingen aan en zochten de confrontatie op met de politie.

Voertuigbrand aan de Marktweg in Den Haag (Foto: Regio15)

In koppels de wijk in

NU.nl’s nieuwspartner Regio15 stuurde fotografen uit veiligheidsoverwegingen in koppels de wijken in om de situatie in beeld te brengen. Een noodzakelijke maatregel nadat een nacht eerder twee fotografen werden mishandeld.

"Ook staan ze met elkaar in verbinding met een portofoon. Zo kunnen zij de noodklok luiden als er een situatie dreigt te escaleren en kan een collega wellicht inspringen", aldus de Haagse nieuwssite.

Maar tijdens Nieuwjaarsnacht schoten de fotografen met name beelden van brandende voertuigen. "Het valt mee in Duindorp en Scheveningen. Het is rustiger dan we hadden verwacht."

'Paar tikken uitgedeeld'

Politieagenten voerden nog wel controles uit op de toegangswegen naar Duindorp. Dit om te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen de wijk in zouden komen.

Volgens Regio15 werden er in de wijk Laak nog een "paar tikken uitgedeeld" door de Mobiele Eenheid. Op de Damasstraat zochten jongeren even de confrontatie op met de politie. In deze wijk mocht het vreugdevuur dit jaar ook niet doorgaan.