De 21.000 politieagenten die moeten werken tijdens de jaarwisseling krijgen dit jaar oordoppen om hun oren te beschermen tegen de knallen van extreem en illegaal vuurwerk.

De politie pleit, net als tientallen maatschappelijke organisaties, artsen en veel gemeenten, al langere tijd voor een vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw. Maar het kabinet weigert hier vooralsnog in mee te gaan.

Daarom heeft de Nationale Politie besloten andere maatregelen te nemen, zoals de aanschaf van de oordoppen. Korpschef Erik Akerboom stelt dat hij zich "genoodzaakt ziet toch iets te doen voor de veiligheid" van zijn mensen "in de 'frontlinie'".

De aanschaf van "geavanceerde gehoorbeschermingssets" is een eerste stap. Agenten kunnen de oordoppen ook gebruiken bij andere evenementen.

Jaarwisseling geldt als gevaarlijkste moment van het jaar

De jaarwisseling geldt in Nederland als het gevaarlijkste moment van het jaar. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot miljoenen euro's aan schade. Ook vallen er honderden slachtoffers en worden op grote schaal agenten en hulpverleners aangevallen tijdens de jaarwisseling. Gemiddeld leidt het gebruik van vuurwerk tot één dode per jaar.

Behalve alle gezaghebbende artsenorganisaties en de Nationale Politie wil ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een algemeen verbod op knalvuurwerk en pijlen. Ook dit advies volgde het kabinet niet op.

Wel wil het kabinet dat vuurwerkverkopers bij de verkoop van een vuurpijl een stabilisatiemechanisme moeten leveren en komt er voorlichting over de gevaren van vuurwerk.