Korpschef Erik Akerboom van de politie dringt samen met 26 andere organisaties bij het kabinet aan op een gedeeltelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Zij willen dat het kabinet voortaan alleen het afsteken van siervuurwerk toestaat.

In een paginagrote advertentie in het AD zetten ze de oproep vrijdag kracht bij. Hierop staan de namen van onder anderen de burgemeesters van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en voorzitters van diverse hulpdiensten en artsenorganisaties.

"Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk", aldus Akerboom. "Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven."

"Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega's en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn."

Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?
77
Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?

Akerboom: We pleiten voor nationaal beleid

Volgens Akerboom werkt de oplossing van het kabinet, dat vorig jaar vuurwerkzones instelde, niet. Hij stelt dat de handhaving ervan voor agenten onmogelijk is. "Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleitte eerder al voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen, maar dat legde het kabinet naast zich neer. Binnenkort wordt er weer een besluit genomen over een eventueel verbod.

Wel heeft het kabinet vorig jaar ingestemd met andere adviezen van de OVV. Zo moeten vuurwerkverkopers bij het verkopen van een vuurpijl verplicht een stabilisatiemechanisme leveren. Ook wordt meer ingezet op voorlichting.

De jaarwisseling geldt in Nederland als de gevaarlijkste dag van het jaar. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot miljoenen euro's aan schade. Ook vallen er honderden slachtoffers. Gemiddeld verongelukt elk jaar één persoon.