ACP, de grootste Nederlandse politievakbond, wil dat de politiek en de Nationale Politie onderzoek gaan doen naar de toename van het geweld tegen agenten en hulpverleners tijdens de jaarwisseling.

Dat stelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp woensdag in een reactie op het grote aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw. In totaal verdubbelde het aantal situaties waarin agenten werden geconfronteerd met geweld. Ook het aantal aan vuurwerk gerelateerde incidenten steeg.

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) deden voor de jaarwisseling de oproep om hulpverleners met rust te laten. "Maar die aanpak werkt dus blijkbaar niet", aldus Van de Kamp.

"Het woord 'geschokt' na de constatering dat er weer meer geweld tegen agenten plaatsvond, zegt ook niets meer. Als er geen actie wordt ondernomen, staan we volgend jaar weer op ditzelfde punt."

Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?
77
Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?

'Dit is een heel complex probleem'

Van de Kamp pleit voor een wetenschappelijk onderzoek naar de motieven van daders. "We weten dat alcohol een rol speelt, dan gaan de remmen eraf", legt hij uit. "En we weten dat mensen graag met vuurwerk gooien. Wij zijn zeker voor een verbod op zwaar vuurwerk."

Maar als dat niet voorhanden is, dan vinden de relschoppers wel andere spullen om hulpverleners mee aan te vallen, stelt de vakbondsman. "Dit is een heel complex probleem. Pas als we weten wat dit soort mensen precies beweegt, kunnen we een concreet plan maken om dit probleem daadwerkelijk aan te pakken."

'Politie heeft niet genoeg middelen om excessen aan te pakken'

ACP gaat het plan bespreken tijdens de evaluatie van de jaarwisseling met de korpsleiding en de politiek. "Het is een internationaal fenomeen dat Oud en Nieuw gepaard gaat met rumoer. Maar Nederland spant wel de kroon als het gaat om excessen en incidenten. En het wordt niet vanzelf beter: we moeten nu een volgende stap nemen."

Van de Kamp signaleert onder agenten veel onrust en onvrede over de jaarwisseling en het feit dat het aantal incidenten blijft toenemen. "In de maatschappij en politiek wordt dan geroepen dat de relschoppers harder moeten worden aangepakt", stelt hij.

"Maar het ontbreekt agenten aan de middelen. Als het om straffen gaat, kunnen wij niet op de stoel van de rechter gaan zitten. En als agenten daadwerkelijk harder ingrijpen in dit soort gevallen, krijgen ze daar direct weer kritiek op. Dat is dus ook geen structurele oplossing."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!