De bouwers van de vreugdevuren op het strand in Scheveningen en Duindorp hebben dinsdag toegezegd mee te werken aan de evaluatie van het incident rond de jaarwisseling.

"Het was een open en goed gesprek, waarin de bouwers zich eveneens zeer aangedaan toonden", schrijft burgemeester Pauline Krikke van Den Haag in een brief waarin ze de gemeenteraad informeert over er wat er misging.

De bouwers hebben dinsdag op het stadhuis in Den Haag gesproken met de zogenoemde driehoek, oftewel vertegenwoordigers van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente.

Volgens Krikke lieten de bouwers weten nog "in shock" te verkeren. "Tegelijkertijd hebben zij in dit gesprek met de driehoek herhaald dat ze zich niet aan afspraken hebben gehouden. De bouwers van beide vuren hebben hun volledige medewerking toegezegd", aldus de burgemeester.

Een woordvoerder van de bouwers bevestigde dat het een goed gesprek was en dat ze willen meewerken aan alle onderzoeken. Maar de woordvoerder wilde verder nergens op ingaan, omdat de shock nog te groot is.

Woensdagavond komen de bouwers bij elkaar. Ze willen daarna met een verklaring naar buiten komen.

Incident vreugdevuur wordt uitgebreid onderzocht

De directeur veiligheid van de gemeente Den Haag heeft van Krikke de opdracht gekregen om een evaluatie op te stellen over wat er misging met het vreugdevuur op het strand van Scheveningen.

Tijdens de jaarwisseling ontstond door de harde wind een vonkenregen en brak op meerdere plekken brand uit. Volgens Krikke hielden de bouwers zich niet aan de afspraken over de hoogte van de vreugdevuren. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk 13 meter hoger geworden.

Een groot aantal partijen uit de Haagse gemeenteraad heeft de burgemeester vragen over het incident gesteld. Zo willen de gemeenteraadsleden weten of de gemeente gecontroleerd heeft of de te hoge vuurstapels in Scheveningen en Duindorp zijn teruggebracht naar de maximale hoogte. Ook vragen ze zich af wie wanneer heeft besloten de vuren aan te steken, ondanks de windrichting.

Burgemeester neemt schade na vreugdevuur Scheveningen op
55
Burgemeester neemt schade na vreugdevuur Scheveningen op