Tot nu toe is er al meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in heel vorig jaar. Halverwege december stond de teller op 48.102 kilogram, tegen een totaal van 40.382 kilogram in 2017.

Dat blijkt uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM). Het hele jaar door stuit de politie op verboden vuurwerk, maar tegen het einde van het jaar nemen de hoeveelheden toe.

De recordweek van dit jaar is vooralsnog week 46 (12 tot en met 18 november). Toen werd in totaal zo'n 12.712 kilo verboden vuurwerk onderschept. Het overgrote merendeel daarvan, ruim 10.000 kilo, werd na een tip gevonden in een loods in de Noord-Hollandse plaats Vijfhuizen.

De politie bezoekt de komende periode nog zo'n duizend adressen waar illegaal vuurwerk is bezorgd. Ruim duizend adresssen zijn al bezocht door agenten.

OM waarschuwt voor harde aanpak

Het OM waarschuwde onlangs dat wangedrag tijdens de jaarwisseling hard zal worden aangepakt. Met name bij geweld tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw kan de strafeis oplopen tot 200 procent hoger dan normaal. Ook op het bezit van of de handel in illegaal vuurwerk staan forse straffen.

De verkoop van consumentenvuurwerk start dit jaar op 28 december. Ook op 29 en 31 december kan vuurwerk gekocht worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!