
'Zeker dertien gemeenten kiezen voor vrijwillige vuurwerkvrije zone'
De gemeenten leveren wel de markeringsborden voor zo'n zone, maar handhaven het verbod niet. In de meeste gemeenten kunnen buurtbewoners om een dergelijke zone verzoeken. Zo hopen de burgemeesters zonder hoge kosten de overlast en risico's van vuurwerk verder terug te dringen, schrijft de Volkskrant.
Wel is het de vraag hoeveel inwoners om zo'n zone zullen vragen. Het loopt nog niet storm. "Veel bewoners schrikken terug voor het gedoe met de buren die wel graag vuurwerk willen afsteken", zegt een woordvoerder van de gemeente Hilversum.
De gemeenten die meedoen, volgen het voorbeeld van Den Haag. Daar konden inwoners vorig jaar vuurwerkvrije zones markeren. Naast de hofstad, gaat het dit jaar om de grote gemeenten Almere, Amsterdam, Delft, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad.
Een deel van deze gemeenten wijst ook vuurwerkvrije zones aan waar wel wordt gehandhaafd. Vanaf deze jaarwisseling mogen gemeenten een vuurwerkverbod instellen. Bij de vorige jaarwisseling waren alleen nog vuurwerkvrije zones mogelijk.

Verbod of voorlichting, wat te doen met vuurwerk?
OVV wil consumentenvuurwerk verbieden
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden "om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag".
Ook de politie, oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod voor consumenten. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van "een ernstige bedreiging" voor agenten, andere hulpverleners en het publiek.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid besloot deze zomer dat er geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt. Die maatregel zou te ver gaan, mede omdat een groot deel van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk wil blijven afsteken.
Jaarwisseling gevaarlijkste moment van het jaar
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Honderden mensen moeten ieder jaar met ernstige verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Dit blijkt uit cijfers van betrokken organisaties, waaronder de politie.
Elk jaar valt er gemiddeld één dode en worden er zo'n elfduizend incidenten geregistreerd. Van deze incidenten zijn ongeveer zeventig gericht tegen agenten en andere hulpverleners. Daarnaast is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro's aan schade.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!
NUjij: Uitgelichte reacties