De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurd. Eind vorige maand waren nog alle door de vuurwerkbranche aangeleverde lanceerstandaards afgekeurd.

De komende periode worden nog enkele standaards getest door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), opnieuw in opdracht van de inspectie, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag aan de Tweede Kamer.

Dit jaar is het voor het eerst verplicht om bij de verkoop van vuurpijlen ook lanceerinstallaties mee te leveren. Deze moeten vuurpijlen stabiel en verticaal de lucht inschieten. Ook moeten de standaards vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Twee weken geleden bleken de vijf lanceerstandaards die vuurwerkverkopers meeleveren niet veilig. Volgens de ILT waren sommige niet stabiel genoeg. Bij andere waren er twijfels over gebruik in slechte weersomstandigheden. De leveranciers moesten daarom snel op zoek naar een veilige variant.

De verkoop van vuurwerk vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. Consumenten hebben drie dagen de tijd om vuurwerk aan te schaffen, zoals in het Vuurwerkbesluit bepaald is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!