De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit opnieuw kritiek op het landelijk vuurwerkbeleid. In een dinsdag verschenen notitie stelt de raad dat de door het kabinet genomen maatregelen niet tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade leiden.

De raad diende eind vorig jaar bij het kabinet een rapport in waarin zeven aanbevelingen worden gedaan voor de verbetering van de veiligheid rondom de jaarwisseling.

Een deelverbod op vuurwerk, gericht op vuurpijlen en knalvuurwerk, is volgens de OVV essentieel in de strijd tegen de vele gevaarlijke incidenten op Oudjaarsavond. De andere aanbevelingen gelden als een aanvulling hierop.

De raad stelt zelfs dat een deelverbod de "enige manier" is om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk. Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon door vuurwerk. Daarnaast vallen er honderden gewonden. "Het voortdurende patroon van veel letsel en omvangrijke schade moet worden doorbroken."

Aanbeveling over verbod niet opgevolgd

Het kabinet vindt een verbod momenteel te ver gaan. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dit alleen overwegen als blijkt dat andere maatregelen niet werken.

Een van die maatregelen is een stabilisatiemechanisme voor vuurpijlen. Vuurwerkverkopers moeten deze vanaf dit jaar leveren, maar vorige week bleek dat geen enkele standaard veilig genoeg is. Geen van de mechanismen is goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Om ongevallen met knalvuurwerk te voorkomen, wordt ingezet op voorlichting. De effecten van deze nieuwe maatregelen worden volgend jaar geëvalueerd.

Gemeentelijk verbod mogelijk vanaf 2019

Grapperhaus zei eerder deze maand dat gemeenten vanaf volgend jaar zelf kunnen besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze konden al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente tot vuurwerkvrije zone uit te roepen.

Meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, stellen dat een verbod alleen op nationaal niveau effectief en handhaafbaar is. Daar is de OVV het mee eens. De raad stelt dat "elke burger dezelfde mate van bescherming verdient".

De verkoop van vuurwerk vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. Consumenten hebben drie dagen tijd om vuurwerk aan te schaffen, zoals in het Vuurwerkbesluit bepaald is.

Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers
60
Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!