Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De reden is dat een verbod in ogen van het kabinet te vergaand is.

Dat schrijven minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van het ANP

Zij noemen het verbod te vergaand, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk willen blijven afsteken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden "om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag."

Gevaarlijk

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Niet alleen de OVV, maar ook veel artsen en specialisten pleiten al lange tijd voor een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk tijdens oud en nieuw.

Honderden mensen moeten ieder jaar met ernstige verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en worden er zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer 70 gericht tegen agenten en andere hulpverleners.

Daarbovenop is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro's aan schade.

Zwaar teleurgesteld

De politie is "zwaar teleurgesteld", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. "Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op."

Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport "dé kans" om maatregelen te nemen tegen de overlast met oud en nieuw. "Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel."

Geen vuurwerkvrije zones

Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij niet te handhaven. "Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet." Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk nu wel gewoon in de winkels daar verkocht kan worden.

De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van "een ernstige bedreiging" voor agenten, andere hulpverleners en het publiek. Ook onder meer oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!