Twee mannen van 35 en 19 zijn tijdens de jaarwisseling door knalvuurwerk om het leven gekomen in de Duitse deelstaat Brandenburg.

De politie in de oostelijke deelstaat meldt maandag dat de 35-jarige man zware verwondingen opliep bij het afsteken van vuurwerk in Gusow-Platkow. Hij kreeg nog eerste hulp, maar dat was tevergeefs. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De 19-jarige man kwam om tijdens het afsteken van zelfgemaakt vuurwerk in Kleinmachnow.

In Londen overleden vier mensen tijdens de jaarwisseling door steekpartijen. De politie denkt niet dat er een verband is tussen de vier steekpartijen, meldde de zender Sky News.

De vier omgekomen mannen zijn tussen de 17 en 20 jaar oud. Door een andere steekpartij raakte een vijfde persoon zwaargewond. Zijn toestand is kritiek.

Relschoppers

In Duitsland verliep de jaarwsseling sowieso onrustig.

In Leipzig greep de politie in, nadat feestvierders op straat vuilnisbakken en andere voorwerpen in brand hadden gestoken. Een groep van veertig tot vijftig personen bekogelde de politie daarna met onder meer stenen en flessen. Een onbekend aantal relschoppers is opgepakt.

In Hamburg kwamen bij de politie een paar meldingen over seksueel ongewenst gedrag binnen. De politie in München meldde maandagmorgen dat er geen grote incidenten zijn geweest.

Bij het nieuwjaarsfeest rond de Brandenburger Tor in Berlijn zijn zeker tien vrouwen slachtoffer geworden van ongewenste seksuele toenadering. Zeven mensen zijn aangehouden.

Volgens de politie ging het om geïsoleerde incidenten. In de Duitse hoofdstad vond het grootste nieuwjaarsfeest van het land plaats. Enkele honderdduizenden mensen kwamen erop af. 

In Keulen meldden negen vrouwen zich vanwege aanranding. Drie verdachten zijn geïdentificeerd. In de stad waren ook een aantal vechtpartijen. Volgens een woordvoerder waren in Keulen ''ontzettend veel mensen'' op de been, maar was het aantal incidenten vergelijkbaar met een normale stapavond.

Videocompilatie: Nieuwjaar wereldwijd knallend ingeluid
122
Videocompilatie: Nieuwjaar wereldwijd knallend ingeluid

Veiligheidszone

Bij de Brandenburger Tor was speciaal een veiligheidszone ingericht. Daar konden vrouwen terecht als ze zich onveilig voelden of waren lastiggevallen. De veilige zone werd bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

De maatregel was een reactie op het grote aantal aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. Toen deden uiteindelijk meer dan vijfhonderd vrouwen aangifte van diefstal of seksueel misbruik.