Nederlanders hebben dit jaar ongeveer evenveel geld uitgegeven aan vuurwerk als vorig jaar, zo blijkt uit de eerste cijfers na het sluiten van de jaarlijkse verkoopperiode van vuurwerk. 

De belangenvereniging Pyrotechniek Nederland heeft de cijfers naar buiten gebracht.

Hoewel de cijfers dus in lijn liggen met de opbrengsten van vorig jaar, hadden de verkopers verwacht dat de opbrengsten dit jaar hoger zouden zijn. Deze voorspellingen waren gebaseerd op zaken als de economisch gunstige omstandigheden en de goede cijfers van de online-voorverkoop.

Hoewel er sprake was van een groei in de online-verkoop van vuurwerk, werd er wel minder vuurwerk verkocht in winkels. 

'Impulsaankopen'

Volgens Leo Groeneveld van Pyrotechniek Nederland speelt een rol dat de laatste dag van dit jaar op een zondag valt, waardoor er dan niet verkocht wordt. "Daardoor mis je de mensen die in een impuls nog snel wat aanschaffen. De vuurwerkverkoop begon wel een dag eerder, maar toen was het miezerig en koud", stelt Groeneveld. 

In de jaren 2014 en 2015 werd er respectievelijk zo'n 63 en 65 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk in Nederland. Vorig jaar lagen de opbrengsten ook rond de 68 miljoen euro.

Vuurwerkverbod

Nederlanders kunnen vuurwerk kopen voorafgaand aan de drie dagen voor oud en nieuw. Dit jaar was dat op 28, 29 en 30 december. Vuurwerk mag bovendien alleen verkocht worden op erkende verkooppunten die hier een vergunning voor hebben. 

De verkoop en het afsteken van vuurwerk rond oud en nieuw, levert de laatste tijd steeds meer discussie op. Zo zegt de politie dat het te weinig mankracht heeft om goed te controleren op illegaal vuurwerk en wordt de roep om een vuurwerkverbod voor zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen steeds groter. 

Onder andere de korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom en Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, stelden eerder dat ze graag een vuurwerkverbod zien. 

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde enige tijd geleden om een vuurwerkverbod in te stellen. Volgens de OVV zorgen de huidige regels voor vuurwerk er op veel plaatsen voor dat de viering van de jaarwisseling "het onveiligste feest van het jaar is".