In Australië, Azië, Afrika en Europa is de afgelopen uren het nieuwe jaar ingeluid. Verschillende vuurwerkshows werden wereldwijd bijgewoond door miljoenen mensen.

In Sydney werd het nieuwe jaar ingeluid met de traditionele vuurwerkshow vanaf de Harbour Bridge. Volgens SkyNews waren daar meer dan een miljoen toeschouwers bij aanwezig.

Met het vuurwerk eert de stad dit jaar de overleden muzikanten David Bowie en Prince en acteur Gene Wilder. Het is een van de grootste vuurwerkshows ter wereld. Circa tweeduizend agenten zijn ingezet om de jaarwisseling goed te laten verlopen.

In totaal werden er meer dan twintigduizend vuurwerkpijlen afgeschoten vanaf de wereldberoemde Harbour Bridge. De volledige show kost circa 5 miljoen euro.

In Nederland werd de grootste vuurwerkshow gehouden bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Op het evenement kwamen duizenden bezoekers af. In Groot-Brittannië begon om 1.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar met een spectaculaire vuurwerkshow bij de Londen Eye.

Om 3.00 uur Nederlandse tijd werd het nieuwe jaar ingeluid in Brazilië. Canada en de oostkust van de VS waren om 6.00 uur aan de beurt.

Jaarwisseling wereldwijd

Mensen vieren de jaarwisseling bij het Colosseum in Rome. © AFP
Een miljoen mensen telden af naar 2017 op Times Square in New York. © AFP
Vuurwerk boven de Brandenburger Tor in Berlijn. © AFP
Zondag 1 januari: In Londen werd het nieuwe jaar ingeluid met een spectaculaire vuurwerkshow. © AFP
Vuurwerk bij de Arc de Triomphe in Parijs. © AFP
Nederlandse militairen vieren de jaarwisseling in Kamp Castor in het uitzendgebied in Gao, Mali. © ANP
Een vuurwerkshow bij de Twin Towers in Kuala Lumpur, Maleisië. © AFP
Het nieuwe jaar wordt ingeluid bij het Kremlin in Moskou. © AFP
Vuurwerk in Dubai, bij de hoogste toren ter wereld. © AFP
Het nieuwe jaar werd om 17.00 uur Nederlandse tijd verwelkomd. © AFP
Ook in Hongkong wordt het nieuwe jaar spectaculair verwelkomd. © AFP
Japanners laten wensballonnen los tijdens de jaarwisseling in Tokyo. © AFP
Om 14.00 Nederlandse tijd is het nieuwe jaar ingeluid in Sydney, Australië. © AFP
Een spectaculaire vuurwerkshow was te zien bij het beroemde Harbour Bridge en het Opera House. © AFP
Een Indonesisch meisje bereid zich voor op een nieuwjaarsfeest in Bali, Indonesië. © AFP
Veel kinderen treden op tijdens dit feest. © AFP
Om 14.00 uur Nederlandse tijd is het 2017 aan de oostkust van Australië. Voor die tijd is er een vuurwerkshow voor kinderen te zien bij het Opera House in Sydney. © ANP
De eilandstaatjes Tonga en Samoa en het kleine Kiritimati (Kersteiland) in de Grote Oceaan luidden als eerst het nieuwe jaar in. Dat gebeurde zaterdagochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd. © ANP
In Roemenië dansen mensen zaterdag verkleed als beren als onderdeel van een ritueel om boze geesten van het afgelopen jaar weg te jagen. © ANP
Paus Franciscus tijdens de Te Deum in de St-Peterbasiliek. © AFP
In Colombia wordt geel ondergoed verkocht. Er wordt gedacht dat het je voorspoed en geluk brengt als je het draagt op 31 december. © ANP
Een vrouw verkoopt Happy New Year 2017-'hoeden' in Sydney. © ANP
In Sydney worden op 30 december de voorbereidingen getroffen voor de jaarlijkse vuurwerkshow. © AFP
In de Sensoji-tempel in Tokio wordt een Nieuwjaarsritueel uitgevoerd. © ANP
In Berlijn zijn borden geplaatst waarop voorwerpen staan afgebeeld die mensen niet bij zich mogen dragen. De beveiliging tijdens grote evenementen is opgeschaald na de aanslag op de kerstmarkt op 19 december. © AFP
Vuurwerk in New York tijdens de jaarwisseling. © AFP

Japan

Japan luidde het nieuwe jaar in om 16.00 uur Nederlandse tijd. In het land wordt de jaarwisseling vaak thuis samen met familie gevierd. In Zuid-Korea stak een protesterende menigte vuurwerk af voor de ambtswoning van president Park Geun-hye. De demonstranten willen dat Park haar functie neerlegt na een corruptieschandaal.

Een uur eerder konden feestgangers aan de oostkust van China het nieuwe jaar vieren. Ook het westen van Australië, Taiwan en Maleisië verwelkomden 2017. Om 18.00 uur Nederlandse tijd werd de jaarwisseling gevierd in onder meer Indonesië, Thailand en Vietnam.

Trump

Donald Trump plaatste via Twitter alvast zijn nieuwjaarswens. "Gelukkig nieuwjaar iedereen, ook mijn vijanden en zij die het tegen me hebben opgenomen en hard hebben verloren zodat ze nu niet meer weten wat ze moeten doen. Liefde." Zijn groet werd op Twitter met veel kritiek onthaald.

In de VS wordt het om 6.00 uur Nederlandse tijd 2017. In New York wordt traditioneel feest gevierd op Times Square. De stad heeft grote trucks met zand geplaatst rondom de festiviteiten om het gebied veilig af te sluiten. In totaal zijn er zevenduizend agenten op de been om de veiligheid te waarborgen.

Poetin

De Russische president Poetin heeft de Russen bedankt voor hun steun in tijden van crisis. 2016 was "geen gemakkelijk jaar, maar de problemen waar wij op gestuit zijn hebben ons verenigd en hebben ons geholpen enorme reserves van onze mogelijkheden te mobiliseren om vooruit te komen".

"Ik wil u oprecht bedanken, voor uw echte, hartelijke zorgen om Rusland", zei Poetin in een toespraak, die door de staatstelevisie werd uitgezonden. "Het belangrijkste is dat wij in onszelf geloven, in onze eigen krachten en ons eigen land."

Miljoenen aan vuurwerk de lucht in vanaf Harbour Bridge Sydney
Miljoenen aan vuurwerk de lucht in vanaf Harbour Bridge Sydney

Eilandstaatjes

De eilandstaatjes Tonga en Samoa en het kleine Kiritimati (Kersteiland) in de Grote Oceaan hebben het nieuwe jaar als eerste ingeluid. Dat gebeurde zaterdagochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd. Om 12.00 uur vond ook in Nieuw-Zeeland de jaarwisseling plaats.

Op de eilanden is het precies dertien uur later dan in Nederland. Kiritimati behoort tot de Line-eilanden en valt onder de Republiek van Kiribati. Op de meer westelijk gelegen eilanden begint het jaar één of twee uur later. De Chathameilanden, behorend tot Nieuw-Zeeland, verwelkomen het nieuwe jaar een kwartier later (11.15 uur Nederlandse tijd).

Het oostelijke gedeelte van de Samoa-eilanden, Amerikaans Samoa, viert als laatste het begin van 2017, omdat het net aan de andere kant van de datumgrens ligt.

Waar is het 2017?