Het aantal vuurwerkvrije zones in Nederland stijgt dit jaar licht. Slechts zeven gemeenten voeren de zones dit jaar voor het eerst in, vorig jaar kwamen er nog tientallen gemeenten bij, aldus het AD zaterdag.

De krant deed navraag over de vuurwerkvrije zones bij 356 gemeenten. In Boxtel, De Bilt, Huizen, Middelburg, Teylingen, Utrecht en Winterswijk zijn de zones nieuw. In 69 andere gemeenten bestond er al een verbod.

In Amstelveen en Soest zijn de vuurwerkvrije gebieden verkleind in tegenstelling tot een jaar geleden. De verboden zijn zelfs helemaal verdwenen in Tilburg en Korendijk. De reden hiervoor is het gebrek aan handhavingscapaciteit, aldus de gemeente Tilburg.

Het is een probleem dat ook in andere plaatsen speelt. "Je kan in vuurwerkvrije zones alleen op heterdaad betrappen", aldus Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "Dat is écht heel moeilijk, dan moet je puur geluk hebben."

Waarschuwingen

Vorig jaar werden in elf gemeenten waarschuwingen en soms boetes uitgedeeld. In Tilburg werd tijdens de nieuwjaarsnacht één overtreding geconstateerd. Daarom wil de gemeente nu kijken of een vrijwillige vuurwerkvrije zone werkt. "Een poging, om zo de overlast verder terug te dringen."