'Illegaal vuurwerk steeds vaker per post verstuurd'

Steeds meer mensen bestellen gevaarlijk vuurwerk per post. De politie heeft dit jaar al tachtig pakketten onderschept, een enorme toename ten opzichte van vorig jaar.

Het gaat om pakketten met illegaal vuurwerk als cobra's, mortieren en nitraatbommen.

De politie en distributiebedrijven voeren zelf controles uit, maar het is ondoenlijk om alle pakketten met mogelijk vuurwerk te controleren. Bovendien zijn de controles met scanners of steekproeven bij de distributiebedrijven alles behalve waterdicht.

De toename baart het vuurwerkteam van de politie grote zorgen. "Het is wachten op een massa-explosie", stelt woordvoerder Ad Nieuwdorp tegen het NOS. "Cobra's zijn te vergelijken met een handgranaat. Er wordt met die pakketten gegooid, of ze zitten in een busje dat ergens tegen aan botst. Het is wachten op een ongeluk, en als dat gebeurt, dan heb je een groot probleem."

Duizenden pakketten

Het is onduidelijk hoeveel pakketten illegaal vuurwerk er daadwerkelijk jaarlijks naar Nederland worden gestuurd. Maar de politie vreest dat het gaat om "vele duizenden" pakketten per jaar, vooral uit Tsjechië, Polen en China.

De politie benadert de ontvangers van de 'foute' pakketten en probeert zo te achterhalen waar het illegale vuurwerk vandaan komt. Wie illegaal vuurwerk koopt, in huis heeft of afsteekt, kan een taakstraf of zelfs een celstraf krijgen. De hoogte hangt af van het soort vuurwerk en de hoeveelheid.

Roep om verbod

De roep om een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk groeide de afgelopen jaren. Een petitie met deze oproep werd vorige jaar door bijna zevenhonderd organisaties ondertekend. Het gaat vooral om koepels van artsen en verpleegkundigen, die elk jaar met de gevolgen van ongelukken met vuurwerk worden geconfronteerd, en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

Ook staan er diverse politieke partijen bij de ondertekenaars van het manifest, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangesloten.

Te veel slachtoffers

De ondertekenaars zien graag dat het particuliere afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeentelijke vuurwerkshows op oudejaarsavond. De sympathisanten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffers maakt en de openbare orde ontwricht.

Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenleving elk jaar veel geld, bepleiten de ondertekenaars. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteekt, en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie