Handelaren in illegaal vuurwerk krijgen steeds zwaardere straffen opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) wil op deze manier criminele organisaties achter de handelaren een halt toeroepen.

Dat stelt het AD zaterdag na een inventarisatie van tientallen vonnissen van de afgelopen vijf jaar.

In het verleden werden illegale handelaren naar huis gestuurd met een taakstraf of een kleine voorwaardelijke celstraf, tegenwoordig verdwijnen ze vaak voor maanden of zelfs jaren de gevangenis in.

In 2014 en 2015 werd de helft van alle illegale handelaren gestraft met een onvoorwaardelijke celstraf van gemiddeld een jaar. 

Granaten

"Mensen moeten begrijpen dat illegaal vuurwerk geen ondeugd is, maar crimineel gedrag met grote gevaren", stelt officier van justitie Renske Mackor van het Functioneel Parket in een interview in de krant.

"Het illegale vuurwerk wordt elk jaar zwaarder en gevaarlijker en daar moet iets tegen gebeuren. Daarom eisen we hogere straffen. En door het goed uit te leggen, begrijpen rechters ook waarom."

Achter de illegale vuurwerkhandelaren schuilen volgens justitie criminele organisaties die jaarlijks vele tonnen verdienen. "Een paar jaar geleden bestond in Nederland nog het gevoel: ach, het gaat om rotjes", stelt Mackor. "Die omslag hebben we nu echt gemaakt. De cobra, populair knalvuurwerk, heeft inmiddels de kracht van een granaat."