Consumenten hebben tijdens de jaarwisseling naar schatting 11 miljoen euro schade opgelopen aan hun woningen en auto's. Het bedrag is iets lager dan een jaar eerder.

Dat blijkt maandag uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

De schatting is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars sinds oudjaarsdag hebben binnengekregen. Het gaat om zaken die vallen onder de opstal-, inboedel- en autoverzekeringen.

In de jaarwisseling van 2014 op 2015 werd nog een schadebedrag van 13 miljoen euro geraamd. In de jaren daarvoor ging het om 12,9 miljoen euro en 13,5 miljoen euro.

Verzekeraars zien dat er minder schade is ontstaan door vandalisme. Ook waren er minder zeer grote branden. Tegelijkertijd nam het aantal aan vuurwerk gerelateerde branden nog wel toe. Onder meer in Tilburg, Amsterdam en Veenendaal gingen woningen en appartementen in vlammen op. 

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat het bedrag maar een beperkt deel van het totale schadebedrag is. De hoogte van de medische kosten en schade aan bedrijven en scholen is nog niet bekend.

Teleurstellend

Algemeen directeur Richard Weurding vindt het teleurstellend dat de brandweer tijdens deze jaarwisseling vaker moest uitrukken en dat er meer klachten binnenkwamen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Hij vindt het wel positief dat het aantal incidenten met vandalen licht is gedaald.

De organisatie pleit voor meer vuurwerkvrije zones. In de afgelopen jaarwisseling waren er bijna honderd gemeenten met een vuurwerkverbod.

"Het Verbond is voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling en ziet in de zones een mooie kans om de jaarwisseling voor iedereen feestelijk en veilig te houden."