In vrijwel alle opzichten is de jaarwisseling rustiger verlopen dan vorig jaar. De politie en het Openbaar Ministerie melden dat er minder incidenten en aanhoudingen zijn geweest.

Het geweld tegen politieambtenaren kromp met 9 procent (van 78 naar 59) en ook het aantal vuurwerkincidenten daalde opvallend.

Het aantal incidenten daalde volgens de politie met 8 procent: van 8218 vorig jaar naar 7566 nu. Er waren daarnaast 17 procent minder aanhoudingen tijdens de jaarwisseling.

Naast het geweld tegen politieambtenaren nam ook het verbale geweld richting agenten af, met bijna een kwart. De politie hoefde deze jaarwisseling 15 procent minder assistentie aan andere instanties te verlenen in vergelijking met vorig jaar.

Branden

Wel waren er dit jaar iets meer branden dan tijdens de vorige jaarwisseling, maar bij de branden ging het wel minder vaak om brandstichting.

In totaal werd de hulp van de brandweer 4.525 keer ingeroepen. Dat is 94 keer meer in vergelijking met de vorige jaarwisseling. In de meeste regio's zijn de cijfers vergelijkbaar met vorig jaar. Wel vallen de cijfers van de brandweer in Utrecht op; vorig jaar waren er tijdens de jaarwisseling 311 uitrukken, dit jaar waren dat er 438.

Jaarwisseling in Nederland

In Rotterdam werd vanavond voor de negende keer het oude jaar afgesloten met een enorm vuurwerk. © ANP
Ruim 40.000 bezoekers trokken naar de Boompjeskade om dit spektakel live mee te maken. © ANP
In Amsterdam werd het nieuwe jaar ingeluid met groot vuurwerk bij het Scheepvaartmuseum. © ANP
Hagenaars hebben voor middernacht al een vreugdevuur gemaakt in de wijk Laakkwartier. © ANP
Mensen steken vuurwerk af in Den Haag. © ANP
Op het strand van Scheveningen is een groot vreugdevuur aangestoken om het begin van het nieuwe jaar 2016 in te luiden. © ANP
In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn op oudejaarsnacht weer diverse mensen binnengebracht met ernstige verwondingen als gevolg van het vuurwerk. © ANP
Vanaf 18.00 uur mocht er legaal vuurwerk afgestoken worden. © ANP
Ook in Brunssum werd de jaarwisseling gevierd met vuurwerk. © NU.nl/Mariet van der Heijden
In Leiden wordt de jaarwisseling gevierd met het afsteken van vuurwerk. © NU.nl/Ton Laven
Inwoners van het Overijsselse Aadorp luiden 2015 uit met carbidschoten. © ANP
Op de zelfgebouwde stellage zijn honderd carbidbussen bevestigd waarmee ballen worden weggeschoten. © ANP
Carbidschieten op oudjaarsdag in Eelde. © NU.nl/Dimitri Janowitz
In Duindorp maakt men zich op voor het vreugdevuur. © NU.nl/Alex Schroder
Mensen kopen oliebollen bij Bakker Voskamp in Spijkenisse. © ANP
Vreugdevuur in Scheveningen. © NU.nl/Otto Verduin
De bakker in Spijkenisse maakt volgens het AD de lekkerste oliebollen. © ANP
Het is heerlijk zonnig en droog. Prima weer om buiten in de rij te staan voor de oliebollen © NU.nl/Burry van den Brink

Openbaar ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit jaar daarnaast ook minder werk gehad tijdens de jaarwisseling. De politie leverde 276 mensen aan wegens een misdrijf, zo bleek vrijdag uit een eerste inventarisatie die bij alle parketten van het OM is gehouden. Vorig jaar waren dit er nog 377.

Bij de meeste zaken gaat het om geweld, onderverdeeld in 86 zaken van geweld tegen personen met een publieke taak, 97 keer geweld tegen overige personen en 73 maal geweld tegen goederen. In de overige twintig zaken gaat het om 'andersoortige feiten', zoals bijvoorbeeld vuurwerkzaken.

Een aantal zaken zijn al behandeld. In dertig gevallen is het afgedaan met een geldboete en in 27 zaken volgde een taakstraf. Zeventien zaken zijn geseponeerd, meestal vanwege gebrek aan bewijs.

Geweld tegen hulpverleners

Ook dit jaar zijn weer hulpverleners belaagd met vuurwerk, onder meer in het Brabantse Oss. Drie mannen tussen dertig en veertig jaar zijn opgepakt, nadat ze in een groep van zeker twaalf mensen agenten hadden geslagen en bekogeld. Ook in Utrecht werden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen.

Het OM zegt geen agressie en geweld tegen hulpverleners te tolereren, omdat deze mensen zorgen voor de veiligheid van iedereen. De rechter kan personen die verdacht worden van agressie tegen hulpverleners voor de volgende jaarwisseling huisarrest opleggen. Als er sprake is van geweld tegen hulpverleners geldt bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent.