Nederland heeft het jaar 2015 achter zich gelaten en 2016 ingeluid. In de Nieuwjaarsnacht vonden er in diverse grote steden incidenten plaats waarbij hulpverleners werden belaagd.

Update 09.30: Bij een brand in een flat in Veenendaal is een persoon om het leven gekomen.

Lees hieronder het volledige nieuwsartikel

De incidenten vonden onder meer plaats op meerdere plekken in Rotterdam. Hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk. Op de Goudse Rijweg heeft een agent hier mogelijk een gehoorbeschadiging door opgelopen. Er zijn zeker vier mensen aangehouden, liet de politie Rotterdam op Twitter weten.

Alleen al in Noord-Nederland moest de politie honderden keren in actie komen voor vechtpartijen, vernieling, dronkenschap en het afsteken van illegaal vuurwerk.

In Papendrecht raakte een agent gewond toen er meubilair uit een raam werd gegooid. Er werd een waarschuwingsschot gelost en de politie arresteerde meerdere mensen. In Amersfoort werden brandweerlieden met vuurwerk bekogeld toen ze probeerden een autobrand te blussen.

Tijdens een schuurbrand in Tilburg gooiden toeschouwers vuurwerk naar de hulpverleners, zo meldt Omroep Brabaent. In Oss zijn agenten belaagd door een groep van zeker twaalf mensen.

Beide agenten raakten lichtgewond: een werd geraakt door een bierfles, de ander werd meerdere malen tegen het hoofd geslagen. Drie mannen zijn aangehouden.

Haarlem

In Haarlem is op oudejaarsnacht zeker een persoon door geweld om het leven gekomen. Meerdere mensen raakten gewond, meldde een woordvoerder van de politie.

Het is nog niet duidelijk wat precies is voorgevallen op de Zomerkade. Het gaat mogelijk om een steekpartij, maar het onderzoek loopt nog. De woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Vuurwerkbom

De hulpdiensten hadden net als voorgaande jaren ook hun handen vol aan branden ontstaan uit vuurwerk. Zo ontplofte er in Ridderkerk een vuurwerkbom. Een slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon is aangehouden. In Woerden werden meerdere auto's in brand gestoken.

Bij een brand in een flatwoning in Veenendaal kwam een persoon om het leven en raakte een ander gewond. Uit voorzorg werden twee verdiepingen van het gebouw ontruimd. Door water- en roetschade in zeven woningen konden de bewoners naderhand niet direct terugkeren.

In Amsterdam moesten na een brand acht mensen worden behandeld voor het inademen van rook. Het vuur woedde in de opslagruimte van een stoffenwinkel en was snel onder controle. Toch moest door de rookontwikkeling een tiental woningen worden ontruimd. De bewoners werden opgevangen.

Overlast

Een man heeft voor onrust gezorgd door in Rotterdam op de grond te schieten. Getuigen belden de politie, die de man uiteindelijk kon oppakken. Niemand raakte gewond. Het is nog onduidelijk waarom de man op de grond schoot.

De politie in Utrecht heeft achttien mensen aangehouden op de Theemsdreef. Zij werden opgepakt vanwege het plegen van overlast en vernielingen, meldde de politie op Twitter. Ook brandden er meerdere auto's uit.

Jaarwisseling in Nederland

In Rotterdam werd vanavond voor de negende keer het oude jaar afgesloten met een enorm vuurwerk. © ANP
Ruim 40.000 bezoekers trokken naar de Boompjeskade om dit spektakel live mee te maken. © ANP
In Amsterdam werd het nieuwe jaar ingeluid met groot vuurwerk bij het Scheepvaartmuseum. © ANP
Hagenaars hebben voor middernacht al een vreugdevuur gemaakt in de wijk Laakkwartier. © ANP
Mensen steken vuurwerk af in Den Haag. © ANP
Op het strand van Scheveningen is een groot vreugdevuur aangestoken om het begin van het nieuwe jaar 2016 in te luiden. © ANP
In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn op oudejaarsnacht weer diverse mensen binnengebracht met ernstige verwondingen als gevolg van het vuurwerk. © ANP
Vanaf 18.00 uur mocht er legaal vuurwerk afgestoken worden. © ANP
Ook in Brunssum werd de jaarwisseling gevierd met vuurwerk. © NU.nl/Mariet van der Heijden
In Leiden wordt de jaarwisseling gevierd met het afsteken van vuurwerk. © NU.nl/Ton Laven
Inwoners van het Overijsselse Aadorp luiden 2015 uit met carbidschoten. © ANP
Op de zelfgebouwde stellage zijn honderd carbidbussen bevestigd waarmee ballen worden weggeschoten. © ANP
Carbidschieten op oudjaarsdag in Eelde. © NU.nl/Dimitri Janowitz
In Duindorp maakt men zich op voor het vreugdevuur. © NU.nl/Alex Schroder
Mensen kopen oliebollen bij Bakker Voskamp in Spijkenisse. © ANP
Vreugdevuur in Scheveningen. © NU.nl/Otto Verduin
De bakker in Spijkenisse maakt volgens het AD de lekkerste oliebollen. © ANP
Het is heerlijk zonnig en droog. Prima weer om buiten in de rij te staan voor de oliebollen © NU.nl/Burry van den Brink

Oogschade

Het vuurwerk heeft verder bij twaalf mensen oogschade aangericht. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg in de nachtelijke uren twaalf patiënten binnen, onder wie drie kinderen jonger dan twaalf jaar. 

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap is het letsel ernstiger dan vorig jaar. ''Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk'', aldus De Faber.

Meldpunt

Het digitale meldpunt voor vuurwerkoverlast heeft op Nieuwjaarsdag de balans opgemaakt en zag dat er meer dan 82.000 klachten binnen zijn gekomen. Vorig jaar waren dit er nog ruim 71.000. De meeste klachten komen uit Rotterdam (3042), Amsterdam (2983) en Den Haag (2027).

Met het meldpunt wil initiatiefnemer GroenLinks de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Van de meldingen wordt een rapport gemaakt.

Illegaal vuurwerk

Op verschillende plaatsen in Nederland werd op oudejaarsavond vanwege het groeiende verzet tegen vuurwerk een algemene vuurwerkshow georganiseerd. Ook waren er bepaalde vuurwerkvrije zones ingesteld in gemeenten als Groningen en Amersfoort.

Daarnaast werd er in zes gemeenten getest met detectiesysteem voor vuurwerk, waarmee het afsteken van vuurwerk tot op een paar meter nauwkeurig kan worden getraceerd.

De politie heeft in totaal 45.268 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook na de jaarwisseling gaat de politie nog door met zoeken naar illegaal vuurwerk.

Video: Nederland viert 2016

Nederland viert 2016
Nederland viert 2016

Jaaroverzicht 2015