Het verzet tegen consumentenvuurwerk neemt toe. Inmiddels hebben zich al meer dan honderd organisaties aangesloten bij een oproep voor een verbod.

Bij de oproep, die is geplaatst op de site vuurwerkmanifest.nl, hebben zich diverse politieke partijen aangesloten, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus, meldt RTL Nieuws woensdag.

Verder hebben vrijwel alle grote vakverenigingen van Nederlandse artsen de oproep ondertekend. Ook de beroepsorganisatie van dierenartsen deelt de oproep.

De organisaties vinden dat vuurwerk niet meer door consumenten zou moeten worden afgestoken. Zij stellen dat de viering van Oud en Nieuw niet in verhouding staat tot alle gewonden, schade en overlast die het afsteken van vuurwerk elk jaar veroorzaakt.

Goed alternatief

De tegenstanders van het afsteken van vuurwerk stellen dat gemeentelijke vuurwerkshows een goed alternatief bieden. De oproep wordt uiteindelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones instelt en centrale vuurwerkshows organiseert, neemt dit jaar weer toe. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteken, en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.

De maatschappelijke discussie over vuurwerk leidt al tot minder problemen met het afsteken van illegaal vuurwerk, stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eerder deze week. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) liet eerder al weten dat het kabinet niets voelt voor een vuurwerkverbod.

Video: Meer negativiteit rondom vuurwerk

Meer negativiteit rondom vuurwerk
Meer negativiteit rondom vuurwerk

Vuurwerkvrije zones