Zes Nederlandse gemeenten gaan tijdens de jaarwisseling een nieuw detectiesysteem voor vuurwerk testen.
 

Dat meldt BNR dinsdag.

Het gaat om decibelmeters die worden geplaatst op flatgebouwen in buurten waar overlast wordt verwacht. Met de nieuwe detectiemethode kan het afsteken van vuurwerk tot op een paar meter nauwkeurig worden getraceerd. Hierdoor kunnen veroorzakers van overlast sneller worden gepakt.

Hilversum is één van de gemeenten die het nieuwe systeem gaat gebruiken. De gemeente werkt samen met een beveiligingsbedrijf, dat via de telefoon melding krijgt van luidruchtig vuurwerk. Daarna gaan medewerkers van het bedrijf direct naar het gebied toe waar de melding vandaan komt.

Preventieve werking

Als het nodig is, kunnen de beveiligers ook direct de politie inschakelen. Een woordvoerder voegt er wel aan toe dat het op heterdaad betrappen van daders lastig blijft.

"Er gaat vooral een preventieve werking van uit", stelt hij. Bovendien kan een gemeente op deze manier gemakkelijker wijken aanwijzen waar in het vervolg extra gecontroleerd moet worden.

Verkoop van start

Dinsdag is ook de vuurwerkverkoop officieel van start gegaan in Nederland. Uit de bestellingen blijkt dat er minder knalvuurwerk en meer siervuurwerk zal worden gekocht, zo maakte Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, bekend. 

Vuurwerkvrije zones