Ruim een vijfde (21 procent) van het geïmporteerde vuurwerk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft getest, deugt op de een of andere manier niet. 

Vuurwerk valt bijvoorbeeld om of heeft onderdelen die zich al brandend op lage hoogte verspreiden. Vorig jaar werd 22 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd.

Importeurs zijn verplicht om ervoor te zorgen dat ze alleen vuurwerk op de markt te brengen dat de Nederlandse regels voldoet. Zij moeten zelf het afgekeurde vuurwerk vernietigen, aldus de inspectie maandag.

Doen ze dat niet, dan kan de inspectie ze een dwangsom opleggen. De hoogte daarvan hangt af van hoe ernstig en hoe groot de overtreding is.

De resultaten van de tests deelt de ILT met andere instellingen in Europa, zodat daar ook duidelijk is welk vuurwerk een risico vormt voor de mensen die het afsteken.

Siervuurwerk

Dit jaar wordt er minder knalvuurwerk en meer siervuurwerk gekocht. Dat maakte Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, maandag bekend op basis van geplaatste bestellingen.

Volgens BPN-voorzitter Leo Groeneveld is van het totaal aan bestellingen minder dan 10 procent knalvuurwerk. Dat was vijf jaar geleden bijna 30 procent. De totale omzet blijft volgens hem gelijk.

Dinsdag gaat de vuurwerkverkoop officieel van start.