Ondanks de strenge regels voor het afsteken van vuurwerk, is het handhaven daarvan zo goed als onmogelijk. 

Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP maandag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

"Als je het echt goed wilt doen, moet je heel veel politiemensen of opsporingsambtenaren inzetten", aldus Van de Kamp. "Maar die capaciteit is er niet."

"De aanrijtijd ligt op tien tot vijftien minuten, terwijl die jongeren zich heel snel verplaatsen. Wil je daarop kunnen inspelen, dan moet je zorgen voor een grote politieaanwezigheid."

"Aan het einde van het jaar zitten we met heel wat overuren die moeten worden gecompenseerd, dus de politiecapaciteit is kleiner. De energie gaat dan vooral zitten in de aanpak van grote partijen gevaarlijk illegaal vuurwerk en zaken als geweldpleging", legt Van de Kamp uit.

''De aanpak van baldadige jongeren die te vroeg vuurwerk afsteken, staat dan laag op het prioriteitenlijstje.''

Preventie

In Nederland mag vuurwerk alleen afgestoken worden op oudejaarsdag, van 18.00 uur tot 2.00 uur. De handhaving rond het afsteken van vuurwerk buiten die tijden, ligt bij politie, gemeente en Openbaar Ministerie.

De politie laat weten dat in aanloop naar de jaarwisseling de inzet zich richt op preventie in plaats van repressie: het accent ligt daarbij op illegale handel, transport en opslag van vuurwerk. ''Jongeren die desondanks worden betrapt op het te vroeg afsteken van vuurwerk, gaan zoveel als mogelijk naar Halt'', aldus een woordvoerster.

Begrip

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters laat in een reactie weten te begrijpen dat de politie prioriteiten moet stellen. "Die prioriteiten worden gesteld in samenspraak met het OM en de burgemeesters", legt voorzitter Ruud van Bennekom uit. "En het is niet ontrecht dat de politie op dit moment veel aandacht besteed aan het opsporen van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk."

De burgemeesters kunnen niet zeggen of er dit jaar minder vuurwerk wordt afgestoken voor de officiële afsteektijden. "Maar we zijn wel zeer tevreden met het invoeren van die afsteektijden", voegt Van Bennekom daar aan toe.

Eerder bleek uit onderzoek van NU.nl dat zeven op de tien Nederlanders niet plan is vuurwerk af te gaan steken. Slechts een op de acht Nederlanders zegt vuurwerk te kopen.