De jaarwisseling verloopt in delen van Nederland waarschijnlijk nat. Het KNMI, Weeronline en Weerplaza voorspellen allemaal regen voor donderdag.

Of het hele land op oudejaarsavond te maken heeft met neerslag is nog niet helemaal duidelijk. 

Volgens Weeronline trekt donderdag een regengebied zeer langzaam van west naar oost, de temperatuur ligt in de middag tussen 6 en 9 graden. 

"De jaarwisseling verloopt dan qua wind vrij rustig, de temperatuur varieert van 3 tot 7 en het regent waarschijnlijk vooral in het noorden en noordoosten. De kans op een droge jaarwisseling is op dit moment het grootst in Zeeland en Zuid-Holland."

Waar het exact om middernacht zal regenen is volgens Weerplaza nu nog niet te voorspellen.

Regengebied

Alle weermodellen wijzen op een regengebied dat in de loop van donderdag vanuit het westen Nederland binnentrekt. "Deze regenzone komt volgens enkele berekeningen tot stilstand boven ons land", aldus een woordvoerder.

"In de avond en nacht naar 2016 zal het volgens dit scenario dan langdurig regenen of miezeren. Andere weermodellen laten het regengebied traag oostwaarts trekken, waardoor het in de nieuwjaarsnacht vanuit het westen weer droog wordt."

Het KNMI heeft het over een neerslagkans van 40 procent op donderdag en minimumtemperaturen van 2 tot 5 graden. Voor nieuwjaarsdag is de neerslagkans 50 procent.

Warmterecord

Zondag is voor de zesde keer deze maand een meteorologisch dagrecord gesneuveld. Om 12.20 uur werd in De Bilt een temperatuur van 12,1 graden Celsius gemeten, nog niet eerder is het op 27 december zo warm geweest. Het oude record stamt uit 2002, toen het 12,0 graden werd.

Het werd al 'historisch' warm op 17, 19, 22, 25 en 26 december. Het lijkt voorlopig wel de laatste 'recorddag' te worden, zeggen Weeronline en Weerplaza.

De komende dagen gaat de temperatuur langzaam wat omlaag. Begin januari komt de aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten ten einde en daalt de temperatuur verder naar normale waarden van een graad of 5 overdag en minima rond het vriespunt.

Actueel weerbericht