Het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van Hilversum blijft van kracht. 

Dat heeft de Raad van State maandag bepaald. Een aantal vuurwerkhandelaren had de voorzieningenrechter gevraagd het vuurwerkverbod voorlopig te schorsen.

De handelaren vrezen een omzetdaling, omdat bewoners van het aangewezen gebied volgens hen geen vuurwerk meer zullen kopen.

De Raad van State vindt dat het college van burgmeester en wethouders het verbod mocht bepalen. Gezien het spoedeisende karakter gaat het om een voorlopige uitspraak. In de loop van volgend jaar komt een definitieve uitspraak.

Vorig jaar werd het verzoek van de handelaren ook al afgewezen. De rechtbank zei dat het college geen rekening hoeft te houden met de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren.

Het vuurwerkverbod geldt voor het uitgaansgebied in het centrum en voor een deel van het Langgewenst. Ook in de periode van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur mag geen consumentenvuurwerk worden afgestoken in dit aangewezen gebied.

Video: Vuurwerkverbod centrum Hilversum blijft van kracht

Rechter

Vorig jaar stak de rechter op het laatste moment nog een stokje voor het verbod op het afsteken van vuurwerk in het winkelgebied en centrum van Hilversum.

De beslissing voor die maatregel had formeel gezien alleen door de burgemeester genomen kunnen worden en niet door het college, zei de voorzieningenrechter toen. Het verbod ging daarom niet door.

De burgemeester wil al jaren een vuurwerkverbod in het centrum. Vanwege de vele ongelukken die het afsteken met zich meebrengt, wil hij het liefst dat heel Hilversum vuurwerkvrij is.