Weinig gemeenten organiseren tijdens de jaarwisseling een vuurwerkshow. In slechts zeven steden betaalt de overheid een groots vuurwerkevenement.

Dat blijkt een groot onderzoek dat het AD deed naar hoe gemeenten aankijken tegen vuurwerk.

Vuurwerkliefhebbers in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn, Hilversum, Naarden en Voerendaal boffen. Daar steekt de gemeente wel vuurwerk af.

"Inwoners vinden het fantastisch", zegt burgemeester Pieter Broertjes in de krant. "Maar we doen het ook om te voorkomen dat consumenten zelf vuurwerk afsteken en schade veroorzaken." De burgervader uit Hilversum heeft een verbod afgekondigd voor het afsteken van vuurwerk in vrijwel het hele centrum van zijn stad.

Van de 393 gemeenten deden er 281 mee aan het AD-onderzoek.

Vuurwerkvrije zones

Wel stellen steeds meer gemeenten een vuurwerkvrije zone in, stelt het AD.  Uit onderzoek van de krant onder 281 gemeenten blijkt dat in zeker 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen. Het zijn er dertien meer dan vorig jaar. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht.

"Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk", zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in hetAD. "Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen."

In de 56 gemeenten waar een vuurwerkverbod komt, mag tijdens de jaarwisseling vooral rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen niets worden afgestoken.