Deelnemers aan de Nieuwjaarsduik krijgen te maken met "zeldzaam warm" zeewater. De temperatuur van het water is ongeveer een graad of 8.

Dat laat weerbedrijf Meteogroup dinsdag weten.

Het 'warme' zeewater vloeit voort uit het feit dat het in Nederland in drie eeuwen niet zo warm is geweest. De gemiddelde zeewatertemperatuur ligt de laatste jaren rond de jaarwisseling op een graad of 6.

Ook de overige weersomstandigheden zijn tijdens de duik niet ongunstig. Het blijft droog en aan de kust wordt het 6 graden, door de zuidenwind kan het wel fris aanvoelen.

Mensen die hun nieuwjaarsdoop in plassen en rivieren doen, krijgen te maken watertemperaturen die enkele graden lager liggen.

Deelnemersrecord

Een woordvoerder van organisator Unox verwacht, als de omstandigheden gunstig blijven, een deelnemersrecord. Tijdens de 55ste editie zullen 50.000 mensen in Nederland een duik wagen, denkt hij. Op 1 januari waren dit er ruim 46.000.

''Het wordt elk jaar grootser en grootser en de deelnemersaantallen blijven groeien. Voor velen is het een traditie geworden, anderen doen bijvoorbeeld mee vanwege goede voornemens."

Bij de grootste duik, in Scheveningen, zullen net als eerdere jaren, 10.000 enthousiastelingen hun opwachting maken. Wie zich niet in deze massa wil mengen of liever dichter bij huis duikt, kan zich aansluiten bij één van de 137 andere locaties.

Dit wordt het weer tijdens oud en nieuw