De partijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn woensdag een meldpunt gestart voor Utrechters die een vuurwerkvrije straat willen.

"Wij hebben eerder aan de burgemeester gevraagd of hij vuurwerkvrije zones wil invoeren. Hij wil dit overwegen als meerdere straatgenoten dit wensen. Met dit meldpunt willen we in kaart brengen hoeveel Utrechters een vuurwerkvrije straat willen", vertelt Steven de Vries, gemeenteraadslid voor GroenLinks.

De partijen pleiten voor vuurwerkvrije zones omdat Utrechters volgens hen het recht hebben om zelf te beslissen over hun eigen leefomgeving.

De Vries: "Vuurwerk met nieuwjaar, het hoort bij het feest. Maar er zijn genoeg mensen en dieren voor wie vuurwerk allesbehalve feestelijke is."

Eva van Esch van de Partij voor de Dieren: "Te vaak worden er incidenten gemeld waarbij dieren het slachtoffer worden van vuurwerk en er ook zeer angstig op reageren. Ook veel mensen hebben er last van, om over de materiële schade nog maar te zwijgen."

GroenLinks pleit al langer voor het instellen van vuurwerkzones vanwege de vermeende milieuschade door vuurwerk. De Partij voor de Dieren wil een stap verder gaan en pleit voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Utrecht. In plaats daarvan kan de gemeente een centrale vuurwerkshow organiseren op een plek.

Volgend jaar

Het invoeren van vuurwerkvrije straten in Utrecht zal niet lukken voor de komende jaarwisseling, zegt De Vries.

"Maar als Utrechters massaal laten weten geen vuurwerk in hun straat te willen, dan kunnen wij daarmee samen met de Partij voor de Dieren naar de gemeenteraad stappen en plaatselijke vuurwerkverboden afdwingen voor de volgende jaarwisseling."

Uit een enquête die De Stem Van en DUIC eerder dit jaar hielden onder 744 Utrechters blijkt dat 59,8 procent overlast ervaart rond de jaarwisseling door het afsteken van vuurwerk. 78 procent van de ondervraagden wil de afsteek- en verkooptijden beperken.

Al eerder bleek dat de schade aan de openbare ruimte door het afsteken van vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling 77.730 euro bedroeg. Hier bovenop kwamen nog de kosten voor het opruimen van vuurwerkafval: 25.154 euro.