Het opmerkelijke jaar 2015 staat in het teken van een agressieve oehoe, twee nootjesrellen en een egel die zich op straat te goed doet aan een fles advocaat. 

Inwoners van Purmerend hebben weken moeten waken voor een agressieve oehoe. De roofvogel heeft veel mensen schrik aangejaagd en valt regelmatig hardlopers aan. Een valkenier heeft de oehoe uiteindelijk weten te vangen. Het dier zal de rest van zijn leven in gevangenschap zitten.

In Arnhem is een egel gevonden die zich tegoed had gedaan aan een fles advocaat die op straat was gevallen. Het dronken dier was tot niets meer in staat. De egel heeft zijn roes kunnen uitslapen in een opvangcentrum en werd een week later weer vrijgelaten in de natuur.

Er zijn meerdere dieren betrapt op kattenkwaad dit jaar. In Duitsland is een eekhoorn door de politie 'opgepakt', omdat het dier een vrouw achtervolgde. Een wasbeer zorgt voor overlast in de Duitse stad Bad Nauheim door op zondagochtend urenlang de klokken te laten luiden. En twee loslopende luipaarden in de Beekse Bergen veroorzaken files in het safaripark.

Meer opmerkelijk dierennieuws: een schaap is in Australië ontdaan van veertig kilo wol. Waarschijnlijk was het beest al vijf jaar niet geschoren. In Japan is de beroemdste poes van het land overleden. De 16-jarige Tama wist in haar eentje een verlieslijdende regionale spoorlijn te redden van de ondergang. En in Costa Rica is een kikker ontdekt die sprekend op Kermit de Kikker lijkt.

Video: Slachtoffers over Purmerendse oehoe

Kleur

Veel deelnemers van het evenement Crazy Color Run in Leeuwarden, waarbij de lopers overgooid worden met verf, krijgen na afloop de kleurpoeder niet uit hun haar. Alleen kappersbezoek voor een grondige wasbeurt of nieuwe haarkleur zorgt ervoor dat er niks meer van te zien is. Getroffen deelnemers hebben het bezoek bij de kapper vergoed gekregen.

Buiten Nederland speelt een hardloper vals bij de marathon in Kenia. Hij voegde zich pas vlak voor de finish bij de rennersgroep en rende prompt naar de tweede plek. De valsspeler werd betrapt omdat hij niet vermoeid overkwam.

Bij een ander soort wedstrijd is ophef over de winnaar. De lelijkste man van Zimbabwe zou volgens bezwaarmakers alleen lelijk overkomen als hij zijn mond opentrekt en zijn ontbrekende tanden te zien zijn.

Video: De lelijkste man-verkiezing in Zimbabwe

Goede daden

Dit jaar zijn door diverse personen goede daden verricht. Zo geeft een Saudische prins een Bentley aan alle piloten die luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Jemen en wil hij zijn hele fortuin (bijna 29 miljard euro) aan goede doelen geven.

Daarnaast besluit een Australische zakenman zijn pensioen te geven aan een Griekse man, gooit een Amerikaans echtpaar een half miljoen dollar in de kerstpot van het Leger des Heils en bestelt een Amerikaanse piloot pizza voor het hele vliegtuig om de pijn van een noodstop te verzachten.

Hooggeplaatsten

Een aantal hooggeplaatsten gaat in 2015 behoorlijk de mist in. Zo heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe bij de opening van het parlement een speech opgelezen die hij eerder dit jaar ook heeft gebruikt. Het oplezen van de speech duurde in totaal 25 minuten. Al die tijd had Mugabe niet in de gaten dat hij de tekst al eerder had voorgelezen.

Lincoln Chafee, oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Rhode Island, heeft zich tijdens een interview per ongeluk kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen.

En de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry krijgt een boete van 50 dollar, omdat hij de sneeuw op de stoep voor zijn huis in zijn woonplaats Boston niet heeft geruimd. Dat is er bij ingeschoten wegens een bezoek aan Saudi-Arabië voor de uitvaart van koning Abdullah.

Nootjesrellen

Een Zuid-Koreaanse vrouw die vertraging veroorzaakte door in een vliegtuig te klagen over verkeerd geserveerde nootjes, wordt veroordeeld tot een jaar celstraf. Het vliegtuig in New York moest terugkeren naar de terminal, omdat ze boos was dat ze macadamianootjes geserveerd kreeg in een zakje in plaats van op een bordje. Ze heeft uiteindelijk drie maanden in de cel gezeten.

Er was nog een 'nootjesrel' dit jaar. Een Amerikaan heeft ervoor gezorgd dat de piloten van een United Airlines-vlucht van Rome naar Chicago een tussenlanding maakten in Noord-Ierland. De man was ontzet, omdat hij geen nootjes en crackers ontving van het cabinepersoneel.

Video: Nootjesklaagster wordt afgevoerd door politie

Jurk

De kleur van een jurk zorgt op sociale media voor veel verwarring. Het is niet duidelijk of het kledingstuk wit met goud of blauw met zwart is. Uiteindelijk biedt de fabrikant van de jurk uitkomst: blauw met zwart.

Een opmerkelijke rechtszaak in de Verenigde Staten: een vrouw sleept haar 12-jarige neefje voor de rechter, omdat ze ernstig gewond is geraakt bij een enthousiaste omhelzing van het jongetje. Ze heeft de rechtszaak verloren.

De drugsbaron El Chapo, die op spectaculaire wijze uit een zwaarbeveiligde Mexicaanse gevangenis is ontsnapt, heeft de gemoederen tot aan Gelderland beziggehouden. Drie jongens uit Ermelo dachten hem te zien in hun woonplaats. Uiteindelijk bleek het 'gewoon' om een getinte man met een snor te gaan.

Video: Beveiligingscamera filmt ontsnapping El Chapo

Miss Universe

Bij de Miss Universe-verkiezing in Las Vegas wordt per ongeluk Miss Colombia tot winnaar verkozen. Pas na enkele minuten heeft de presentator door dat hij de verkeerde naam heeft opgelezen, waardoor Miss Filipijnen alsnog de titel krijgt.

Video: Presentator blundert bij missverkiezing