Vrijdagavond 13 november; het weekeinde is begonnen in Parijs. Mensen bezoeken een voetbalwedstrijd, een concert, of een café. Terroristen plegen zes aanslagen in de stad. 130 mensen komen om; een dramatisch dieptepunt in een jaar met grote aanslagen.

Het nieuws van 2015 wordt beheerst door de gigantische vluchtelingenstroom die vanuit het Midden-Oosten op gang komt, de aanslagen in Parijs en door de voortdurende strijd in Syrië en Irak.

Parijs, 13 november 21.20 uur: Een terrorist blaast zichzelf op buiten het Stade de France, waar op dat moment een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen het Franse en Duitse nationale elftal bezig is. Het blijkt het begin te zijn van een reeks bloedige aanslagen op verschillende plekken in de stad.

Schutters openen het vuur op nietsvermoedende café- en restaurantbezoekers in Parijs en verschillende gewapende mannen dringen het Bataclan-theater binnen. Concertbezoekers worden gegijzeld en in het theater komen uiteindelijk 89 mensen om.

“Tegenover deze verschrikking staat een natie die weet hoe zij zich moet verdedigen”
François Hollande

President François Hollande kondigt de noodtoestand af en er volgen huiszoekingen en politie-operaties in Frankrijk en België. Schutter Salah Abdeslam is nog altijd spoorloos. De andere zeven aanslagplegers zijn allemaal omgekomen.

Charlie Hebdo

De aanslagen in Parijs doen veel mensen terugdenken aan een bloedige aanslag eerder dit jaar in de Franse hoofdstad: op het kantoor van Charlie Hebdo, een blad dat cartoons van de profeet Mohammed had gepubliceerd.

Op 7 januari dringen gemaskerde mannen de redactie van Charlie Hebdo binnen om de medewerkers te vermoorden. Twaalf mensen komen om. Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd, mensen uiten hun steun onder meer via de hashtag JeSuisCharlie.

Syrië en Irak

Jihadistisch geweld is in andere delen van de wereld, met name Syrië, reden voor miljoenen mensen om op de vlucht te slaan. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) houdt net als in 2014 huis in Syrië en Irak, met aanslagen, onthoofdingen en onafgebroken gevechten met zowel de troepen van het Assad-regime als de Koerden, het Iraakse leger en diverse rebellengroepen.

Maar de Syriërs vluchten niet alleen voor IS. Ze verlaten hun land ook voor het geweld van de troepen van Assad, die onder meer met vatenbommen dood en verderf zaaien tot in de buitenwijken van Damascus. 

De vluchtelingenstroom bestaat ook uit Syriërs die al gevlucht waren, maar een gevaarlijke tocht naar Europa verkiezen boven een jarenlang verblijf in Turkse of Libanese vluchtelingenkampen.

Vluchtelingencrisis

De vluchtelingen zorgen voor verdeeldheid in Europa; ook in Nederland. Er zijn demonstraties tegen de bouw van asielzoekerscentra en tegen extra opvang in sporthallen of vakantieparken, maar er worden ook hulpacties georganiseerd en op veel plaatsen wordt positief gereageerd op de komst van vluchtelingen.

Opvallende incidenten zijn de ongeregeldheden tijdens een inspraakavond in het Brabantse Steenbergen, rellen bij een vergadering over een mogelijk azc in Geldermalsen en de protesten in het Drentse Oranje. In oktober worden vluchtelingen die verblijven in een sporthal in Woerden belaagd. Grote geweldsincidenten jegens vluchtelingen blijven verder uit.

De foto van de 3-jarige Aylan, een vluchtelingenkind dat in september aanspoelt in Turkije, zet regeringen en burgers in Europa aan om zich in te zetten voor het vluchtelingenprobleem.

Europa besluit later in het jaar definitief om migranten die zijn aangekomen in Griekenland en Italië te herverdelen over de lidstaten. Ook worden afspraken gemaakt met Turkije om de opvang van vluchtelingen daar beter te regelen.

Andere aanslagen

Moslimfundamentalisten plegen naast Parijs ook op andere plekken in de wereld aanslagen. In Tunesië worden op 18 maart tientallen toeristen gegijzeld in het beroemde Bardo-museum. 22 mensen komen om.

Op het strand van Sousse, eveneens in Tunesië, schiet een 24-jarige man op 26 juni 38 toeristen dood. Hij zou door terroristen in Libië zijn getraind.

En in augustus overmeesteren Amerikaanse militairen een man die in de Thalys zijn geweer wil leegschieten.

In 2015 pleegt terreurbeweging Boko Haram aanslagen in Nigeria en al-Shabaab in Somalië en Kenia. Op een universiteit in het Keniaanse Garissa doden militanten van al-Shabaab in april 148 mensen, overwegend studenten.

Of moslimfundamentalisten ook achter de aanslagen in Ankara zitten, wordt waarschijnlijk geacht maar is niet zeker. Bij een dubbele bomaanslag op een demonstratie in de Turkse hoofdstad komen op 10 oktober 102 mensen om het leven. Eén van de door Turkije geïdentificeerde daders zou een IS-sympathisant zijn.

Schietpartijen Amerika

Amerika wordt ook in 2015 verschillende keren opgeschrikt door schietpartijen met veel slachtoffers.

In Charleston schiet Dylann Roof, een 21-jarige jongen met racistische opvattingen, in juni negen donkere Amerikanen dood in een kerk. Roof wordt aangehouden en stelt een rassenoorlog te willen hebben ontketenen.

Op een school in Oregon vermoordt een 26-jarige man op 1 oktober een docent en acht leerlingen. Vervolgens pleegt hij zelfmoord. President Barack Obama betoogt in een vurige toespraak opnieuw dat de wapenhandel moet worden ingeperkt.

Op 26 augustus schiet Vester Flanagan, een oud-medewerker van de Amerikaanse omroep WDBJ7 in Moneta, Virginia, een vrouwelijke verslaggever en de cameraman dood in een rechtstreekse televisieuitzending. Hij zou op de werkvloer al agressief gedrag hebben vertoond.

En in het Californische San Bernardino vinden op 2 december veertien mensen de dood als de 28-jarige Syed Rizwan Farook en zijn 29-jarige vrouw Tasheen Malik het vuur openen in een centrum voor mensen met een ontwikkelingsachterstand.

NOS-indringer

Nederlandse Journaalkijkers krijgen op 29 januari, drie weken na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, tijdens het Achtuurjournaal een melding op hun televisiescherm: 'even geduld A.U.B'.

Een gewapende man is die donderdagavond het NOS-gebouw in Hilversum binnengedrongen en eist zendtijd. De man, Tarik Z., zegt ingehuurd te zijn door inlichtingendiensten en "hele grote wereldzaken" naar buiten te willen brengen. Uiteindelijk wordt Z. in een lege studio overmeesterd door de politie. Het pistool dat hij bij zich draagt, blijkt nep.

Els Borst

Ook in januari, drie dagen voordat Tarik Z. binnendringt bij de NOS, zegt de politie een verdachte in beeld te hebben voor de moord op oud-minister Els Borst.

De geesteszieke Bart van U. kwam op de radar van de politie door een dna-match uit een andere zaak; de moord op zijn zus. Het kabinet en het OM bieden de nabestaanden van Borst en de familie van Van U. in juni hun excuses aan voor het verkeerd handelen rond de psychische toestand en het vasthouden van de verdachte. Door fouten kreeg Van U. niet de hulp die hij nodig had en bleef hij op vrije voeten.

Criminaliteit in Nederland

Ook in 2015 is met name de Amsterdamse onderwereld weer het toneel van enkele liquidaties, waaronder de moord op crimineel Lucas Boom in Zaandam. Hij wordt op klaarlichte dag voor de ogen van basisschoolkinderen doodgeschoten met een kalasjnikov.

In de langslepende Passagezaak raakt Willem Holleeder steeds verder in het nauw als zijn zussen Sonja en Astrid besluiten tegen hem te getuigen. Ze stellen dat hun broer de drijvende kracht is achter een groot aantal liquidaties en willen dat zijn bloeddorst stopt. De zaak gaat in 2016 verder.

Feyenoordsupporters

Voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord richten fans van de Rotterdamse club veel schade aan in het centrum van de Italiaanse hoofdstad.

Onder meer de beroemde Barcaccia-fontein van Bernini, bij de Spaanse Trappen, raakt beschadigd. De vandalen krijgen later celstraffen en boetes opgelegd. 

Video: Feyenoordsupporters rellen in Rome

Mitch Henriquez

Eind juni krijgt de Arubaan Mitch Henriquez een woordenwisseling met agenten tijdens het Haagse festival Night at the Park. Hij wordt hardhandig overmeesterd, raakt onwel en sterft een dag later in het ziekenhuis.

Volgens de Rijksrecherche is Henriquez overleden door het handelen van de politie. Na zijn dood is het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelen de politie met stenen, vernielen winkels en een theater en steken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen worden opgepakt.

Komkommertijd

Begin augustus is het komkommertijd in Nederland. Media duiken massaal op twee bouwkranen die omvallen in Alphen aan den Rijn. 

Bij het plaatsen van het brugdek verliezen de kranen, die op drijvende pontons zijn geplaatst, het evenwicht, waardoor het brugdeel neerstort. Meerdere panden raken zwaar beschadigd, maar er vallen wonderwel geen gewonden.

Video: Kranen vallen om in Alphen aan den Rijn

Vliegrampen

In de Egyptische Sinaï stort op 31 oktober een vliegtuig van een Russische luchtvaartmaatschappij neer, waarschijnlijk door een bom aan boord. Alle inzittenden komen om. IS eist de aanslag op en Rusland voert het eerder gestarte offensief tegen de terreurbeweging in Syrië op. Sinds 30 september helpt Rusland bondgenoot Assad met luchtaanvallen op doelen van IS en militanten in Syrië.

De ramp met het toestel van Kogalimavia was niet de enige vliegtuigramp in 2015. In maart stort een vliegtuig van Germanwings, een dochtermaatschappij van Lufthansa, tegen een bergwand in de Franse Alpen. Alle 150 inzittenden laten het leven.

Aanvankelijk wordt uitgegaan van een ongeluk, maar uit de cockpitvoicerecorder blijkt dat de co-piloot het toestel moedwillig liet neerstorten. Hij sloot de piloot buiten de cockpit en liet het toestel dalen. De 27-jarige co-piloot, Andreas Lubitz, was depressief.

In Taiwan komt in februari kort na het opstijgen een toestel van TransAsia in problemen. Een motor valt uit en de piloot vermindert per ongeluk het vermogen van de andere motor. Het vliegtuig landt op het water en 43 mensen komen om. Vijftien mensen worden gered.

Eind juli spoelen brokstukken van vlucht MH370, die in maart 2014 van de radar verdween, aan op het Afrikaanse eiland Reúnion. Waar het vliegtuig is neergestort, is nog steeds niet bekend.

Turkije

Eind november schiet Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht. Turkije claimt dat het toestel na verschillende waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef vliegen, maar Rusland ontkent dat.

President Vladimir Poetin spreekt van een provocatie. De banden tussen Rusland en Turkije verslechteren en Poetin zegt in zijn jaarlijkse persconferentie in december dat hij niet ziet hoe die banden zullen verbeteren als Erdogan aan de macht blijft.

“Neerhalen toestel een mes in de rug in de strijd tegen terreur”
Vladimir Poetin

MH17

In oktober presenteert de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid het eindrapport over de ramp met vlucht MH17 in 2014. Daarin staat onder meer dat het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald met een Buk-raket, afgeschoten vanaf de grond in het oosten van Oekraïne. 

De schuldvraag blijft onbeantwoord, al vallen er wel harde woorden over de luchtvaartautoriteiten in Oekraïne, die het luchtruim hadden moeten sluiten.

“De risico's zijn niet voldoende gesignaleerd door alle betrokken partijen”
Tjibbe Joustra, voorzitter OVV

Aardbeving Nepal

2015 is ook het jaar van de grote aardbeving in Nepal. Op 25 april schudt in het arme bergland de grond. Krakkemikkige gebouwen in Kathmandu storten in en dorpen worden weggevaagd. Hulpverlening komt in veel ontoegankelijke gebieden traag op gang. In totaal sterven bijna negenduizend mensen.

Aardbeving Nepal

Door de aardbeving zijn rond de 256.000 huizen verwoest. © ANP
Nog eens 213.000 andere huizen raakten zwaar beschadigd. © ANP
Het gaat om veel meer huizen dan aanvankelijk werd gedacht. © ANP
Het Durbarplein in Kathmandu is helemaal verwoest na de aardbeving in Nepal. © ANP
In Jilong, China, worden tenten opgezet voor slachtoffers van de aardbeving. © ANP
Het Durbarplein in Kathmandu is verwoest. © ANP
Inwoners van Nepal zitten voor hun verwoeste huis in Kathmandu. © ANP
Bij de aardbeving zijn zeker 6.100 mensen om het leven gekomen. © ANP
Slachtoffers van de aardbeving in Nepal worden opgevangen in tentenkampen. © ANP
Een vader houdt zijn gewonde zoon vast nadat ze zijn aangekomen in een militair hospitaal in Sindhupalchwok, zo'n 75 kilometer buiten de Nepalese hoofdstad Kathmandu. © ANP
Overlevenden in Nepal worden naar kampen gestuurd om daar geholpen te worden. © ANP
Zondag arriveerden de eerste hulpteams op het vliegveld van Kathmandu, met hulpgoederen vanuit China, India en Pakistan. © ANP
Nepalese beginnende boeddhistische monniken bidden voor de slachtoffers van de aardbeving in het Aziatische land. © AFP
Indiase mensen rusten uit op een voetbalveld in Siliguri na de zware aardbeving die plaatsvond in Nepal. © AFP
Inwoners van Kathmandu bekijken de enorme scheuren in de weg. © AFP
Vanwege naschokken hebben ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zondag zieken en gewonden naar buiten verplaatst. Patiënten zijn ondergebracht in provisorische tenten gemaakt van ziekenhuislakens, of liggen op stretchers in de open lucht. © AFP
Lichamen van slachtoffers worden veelal op straat verbrand, om de uitbraak van ziekten te voorkomen. © AFP
De aardbeving veroorzaakte in het gebergte een hevige lawine, waardoor mensen bedolven raakten onder de sneeuw. © Getty Images
Ook in het Himalayagebergte komt een reddingsoperatie opgang. © Getty Images
Een man wordt levend onder het puin vandaan gehaald. © ANP
Een inwoner van het getroffen gebied verlaat zijn verwoeste woning. © Getty Images
Ook bestaat er nog veel onduidelijkheid over de vermisten. © Getty Images
De Nepalese autoriteiten vrezen dat het dodental kan oplopen tot boven de tienduizend. © Getty Images
Inwoners durven niet in woningen of gebouwen te slapen. © AFP
Inwoners van de Nepalese hoofdstad Kathmandu slapen buiten, in angst voor ernstige naschokken. © AFP
Een gewonde wordt door reddingswerkers naar een helikopter gebracht. © AFP
Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving in Nepal vast kwamen te zitten op de Mount Everest, zijn inmiddels weer beneden. © AFP
Een man probeert met een schep zo snel mogelijk puin te verwijderen, in de zoektocht naar overlevenden. © AFP
Omstanders zijn druk op zoek naar overlevenden onder ingestorte huizen in Kathmandu. © ANP
Omstanders graven een man uit die bedolven raakte toen een gebouw instortte in Kathmandu. © ANP
Mensen bevrijden een man uit de puinhopen van een verwoest gebouw in Kathmandu. © EPA
Reddingswerkers en vrijwilligers zoeken naar overlevenden tussen ingestorte gebouwen in Kathmandu. © ANP
Hulporganisaties hebben in Kathmandu verschillende kampen en centra opgericht. © ANP
Gewonden liggen in een ziekenhuis in Siliguri. © ANP
Een jong slachtoffer van de aardbeving wordt verzorgd in een ziekenhuis in Siliguri. © ANP
Hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbeving worden in een vliegtuig geladen bij een vliegbasis vlakbij New Delhi. © ANP
Mensen in Kathmandu slapen langs de kant van een weg omdat hun huis is ingestort. © ANP
Mensen proberen in Kathmandu langs de kant van een weg te slapen. © ANP
In Kathmandu wordt druk gezocht naar overlevenden. © ANP
De aardbeving heeft in Kathmandu voor flinke schade gezorgd. Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. © AFP
Inwoners van de Nepalese hoofdstad Kathmandu zoeken steun bij elkaar. © EPA
De verwoestende aardbeving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. © AFP
Er volgde ook nog een krachtige naschok van 6,6 op de schaal van Richter, aldus de USGS. © AFP
Slachtoffers van de aardbeving worden door een reddingswerker geholpen in Kathmandu. © AFP
Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van Lamjung, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de Nepalese hoofdstad Kathmmandu. De beving vond plaats op een diepte van ongeveer 15 kilometer. © AFP
In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu is volgens een getuige een kind omgekomen, toen een standbeeld omviel. In de hoofdstad zijn gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, ingestort. © AFP
Gewonden worden weggedragen. © EPA
Door de angst op naschokken hebben ziekenhuizen gewonden naar buiten verplaatst. © ANP
Nederlanders worden vanuit Kathmandu naar Nederland gevlogen. © ANP
Op de vlucht naar Nederland zitten ouderen, zwangere vrouwen en mensen met kleine kinderen die in Nepal waren tijdens de aardbeving. © ANP
Nederlandse hulpverleners in het basiskamp vlakbij het vliegveld van Kathmandu in Nepal. © ANP
Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. © ANP
Politieagenten lopen tussen de ruïnes van Bhaktapur, een stad nabij Kathmandu. © ANP
Een door de aardbeving gewond geraakte man komt aan op het vliegveld Roissy Charles de Gaulle in Parijs. © AFP

In Tianjin, een Chinese havenstad, ontploft een pakhuis met gevaarlijke stoffen. Een enorme vuurbal stijgt op boven de stad en zeker 105 mensen komen om.

Bij de jaarlijkse hadj in Mekka komen eind september in het gedrang meer dan tweeduizend mensen om.

Oekraïne

In februari sluiten leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in Minsk een vredesovereenkomst. Die overeenkomst leidt uiteindelijk tot deëscalatie van het geweld in Oost-Oekraïne.

Een ander groot internationaal akkoord wordt gesloten op 12 december: delegaties van 195 landen gaan akkoord met een nieuw klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen de komende eeuw moet terugdringen.

In het akkoord staan onder meer afspraken voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, waarmee de gemiddelde temperatuursstijging op aarde niet hoger moet uitkomen dan 2 graden Celsius. De makers van het verdrag richten zelfs op een stijging van maximaal 1,5 graad.

“De wereld wil vrij kunnen ademen en rekent op u allen”
Laurent Fabius, Franse minister Buitenlandse Zaken

2015 in beeld

Het nieuws van 2015 wordt beheerst door de gigantische vluchtelingenstroom die vanuit het Midden-Oosten op gang komt, de aanslagen in Parijs en door de voortdurende strijd in Syrië en Irak. Bekijk 2015 in beeld. © ANP
Woensdag 7 januari: Zwaarbewapende mannen doden twaalf mensen in het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De daders vluchten daarna weg. © AFP
Zondag 11 januari: Zeker 1,5 miljoen mensen lopen mee in een vredesmars in Parijs. Wereldwijd is geschokt gereageerd. De woorden Je suis Charlie worden gebruikt als protest. © ANP
Donderdag 29 januari: Een gewapende man dringt het NOS-gebouw in Hilversum binnen en eist zendtijd. Hij wordt in een lege studio overmeesterd door de politie. © ANP
Maandag 26 januari: Bijna een jaar na de moord op Els Borst is er een verdachte in beeld. Bart van U. kwam op de radar van de politie door een dna-match uit een andere zaak, de moord op zijn zus. © ANP
Woensdag 4 februari: Een toestel van Transasia verongelukt in Taiwan. Het vliegtuig landt op het water en 43 mensen komen om. Vijftien mensen worden gered. © ANP
Donderdag 12 februari: Leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland sluiten in Minsk een vredesovereenkomst, die uiteindelijk leidt tot deëscalatie van het geweld in Oost-Oekraïne. © ANP
Donderdag 19 februari: Voorafgaand aan de wedstrijd AS Roma - Feyenoord breken rellen uit in het centrum van Rome. Er is veel schade, onder meer aan de beroemde Barçaccia-fontein vam Bernini. © ANP
Zondag 22 februari: De film Birdman wint de Oscar voor Beste Film. Ook de Oscar voor Beste Regie ging naar de film van regisseur Alejandro González Iñárritu. © AFP
Maandag 9 maart: Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid stapt op vanwege het verkeerd informeren van de Kamer over de witwaszaak rond crimineel Cees H.. © ANP
© ANP
Woensdag 18 maart: Militanten gijzelen tientallen toeristen in het beroemde Bardo-museum in de Tunesische hoofdstad Tunis. Er komen 22 mensen om. © ANP
Woensdag 18 maart: De VVD is nipt de grootste partij in de Provinciale Statenverkiezingen, en daarmee in de Eerste Kamer. De coalitie haalt in de Senaat geen meerderheid met de vaste begrotingspartners D66, ChristenUnie en SGP (oftewel, de C3). © ANP
Vrijdag 20 maart: Een volledige zonsverduistering is onder meer te zien op de Deense Faroër-eilanden en Spitsbergen. In Nederland is de grootste gedeeltelijke verduistering sinds augustus 1999, door bewolking niet overal goed te volgen. © NU.nl/Dylan Verdoold
Dinsdag 24 maart: Een vliegtuig van Germanwings stort tegen een bergwand in de Franse Alpen. Alle 150 inzittenden laten het leven. Later blijkt dat de co-piloot het toestel moedwillig liet neerstorten. Hij was depressief. © AFP
Donderdag 2 april: Op een universiteit in het Keniaanse Garissa doden militanten van al-Shabaab 148 mensen, overwegend studenten. © ANP
18 april: PSV kroont zich al tot kampioen door sc Heerenveen met 4-1 te verslaan. De Eindhovenaren moesten zeven jaar wachten op een landstitel. © ANP
Zaterdag 25 april: Een zware aardbeving treft Nepal, die uiteindelijk meer dan 22.000 mensen het leven kost en een half miljoen huizen verwoest. Op de Mount Everest veroorzaakt de beving een lawine. © ANP
Maandag 27 april: De koninklijke familie viert de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht. De prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia waren bij een deel van het programma aanwezig. © ANP
2 mei: De Britse prins William en zijn echtgenote Kate worden opnieuw ouders. Ze noemen hun dochter Charlotte Elizabeth Diana. © ANP
Dinsdag 19 mei: Trijntje Oosterhuis strandt met het liedje Walk Along in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De finale op zaterdag wordt gewonnen door Zweden. © ANP
29 mei: Sepp Blatter wordt herkozen als voorzitter van de FIFA, ondanks de arrestatie van enkele prominente bestuurders twee dagen eerder in Zürich. Enkele dagen later kondigt Blatter alsnog zijn aftreden aan. © ANP
Dinsdag 9 juni: De crimineel Lucas Boom wordt in Zaandam op klaarlichte dag voor de ogen van basisschoolkinderen doodgeschoten met een kalasjnikov.
Donderdag 18 juni: In het Amerikaanse Charleston schiet een 21-jarige jongen met racistische opvattingen, negen donkere Amerikanen dood in een kerk. © ANP
Maandag 29 juni: De Griekse banken blijven een week dicht, omdat de regering vreest voor een bankrun. Er wordt al tijden overlegd met de geldschieters terwijl het einde van de noodprogramma's in zicht komt. © AFP
Vrijdag 26 juni: Op het strand van Sousse in Tunesië schiet een 24-jarige man 38 toeristen dood. Hij zou door terroristen in Libië zijn getraind. © ANP
29 juni - 3 juli: Het is onrustig in de Haagse Schilderswijk na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez die zondag 28 juni hardhandig werd gearresteerd. De dagen erna houdt de onrust aan, tientallen mensen worden aangehouden. © ANP
Zondag 5 juli: De Tour de France gaat onder grote belangstelling van start in Utrecht met een tijdrit. De stad staat dagenlang in het teken van de wielerwedstrijd. © NU.nl/Luc Willems
Vrijdag 17 juli: Zo'n 1.600 nabestaanden zijn in Nieuwegein bij de herdenking van de slachtoffers van vlucht MH17, die een jaar eerder werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Premier Rutte spreekt hen toe. © ANP
Woensdag 29 juli: Op het Afrikaanse eiland Reúnion spoelen brokstukken aan van een Boeing 777. Een week later bevestigen onderzoekers dat het gaat om onderdelen van vlucht MH370, die in maart 2014 van de radar verdween. © AFP
Maandag 3 augustus: Het plaatsten van het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn gaat mis; twee kranen op drijvende pontons vallen om, waardoor het brugdeel neerstort. Meerdere panden raken zwaar beschadigd, maar er vallen wonderwel geen gewonden. © ANP
Woensdag 12 augustus: In de Chinese havenstad Tianjin ontploft een pakhuis met gevaarlijke stoffen. Een enorme vuurbal stijgt op boven de stad en zeker 105 mensen komen om. © ANP
Woensdag 19 augustus: Sail Amsterdam gaat van start met de botenparade over het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam. Honderdduizenden mensen staan langs de kant. © ANP
Vrijdag 21 augustus: Amerikaanse militairen overmeesteren in de Thalys naar Parijs een man die in de trein zijn geweer wil leegschieten. © ANP
Vrijdag 28 augustus: Dafne Schippers sprint in een fenomenale 21,63 (de vierde tijd ooit gelopen) naar de zege op de 200 meter tijdens de WK atletiek in Peking. Een halve week eerder won ze al zilver op de 100 meter. © ANP
Woensdag 2 september: De foto van de 3-jarige Aylan, een vluchtelingenkind dat in september aanspoelt in Turkije, zet regeringen en burgers in Europa aan om zich in te zetten voor de al maanden durende vluchtelingencrisis. © AFP
Dinsdag 8 september: Het VU Medisch Centrum in Amsterdam wordt volledig geëvacueerd wegens wateroverlast na een lek in de waterleiding. Ook veel straten in de omgeving komen onder te staan. © NU.nl/Albert van Dijk
Zondag 13 september: De 25-jarige Tom Dumoulin rijdt een hele goede Ronde van Spanje. In de voorlaatste etappe wordt de Nederlander uit de leiderstrui gereden door Fabio Aru. © ANP
Vrijdag18 september: De eerste berichten over misstanden bij Volkswagen komen naar buiten. Er is gesjoemeld met de software waardoor dieselauto's tijdens het testen onterecht voldoen aan de milieunormen. © ANP
Dinsdag 22 september: Op Prinsjesdag maakt de Gouden Koets voorlopig voor het laatst de rit van paleis Noordeinde naar het Binnenhof en terug. Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd. © ANP
Donderdag 24 september: Bij de jaarlijkse hadj in Mekka komen in het gedrang ruim zevenhonderd mensen om het leven. Het dodental stijgt later naar meer dan tweeduizend. © ANP
Zondag 1 oktober: Na een schietpartij op een school in Oregon betoogt president Barack Obama in een vurige toespraak opnieuw dat de wapenhandel moet worden ingeperkt. © ANP
Maandag 5 oktober: Twee bestuurders van Air France worden belaagd door actievoerende werknemers van het bedrijf bij het hoofdkantoor nabij Parijs, waar de directie met de ondernemingsraad sprak over een ophanden zijnde reorganisatie. © ANP
Eerder deze maand liet Rusland weten alle radarbeelden die duidelijkheid kunnen verschaffen in het onderzoek naar de ramp te hebben overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. © ANP
Dinsdag 13 oktober: Het Nederlands elftal verliest met 3-2 van Tsjechië en kwalificeert zich niet voor het EK 2016. Oranje eindigt slechts op de vierde plaats in de kwalificatiegroep. © ANP
Woensdag 28 oktober: Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maakt haar aftreden bekend, nadat eerder die dag het kritische eindrapport van de enquêtecommissie over het Fyra-debacle is verschenen. Haar positie is onhoudbaar geworden. © ANP
31 oktober: In Egypte stort een vliegtuig van een Russische luchtvaartmaatschappij neer, alle inzittenden komen om. Oorzaak is waarschijnlijk een bom aan boord; IS eist de aanslag op. © ANP
Vrijdag 13 november: Terroristen plegen een reeks bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs, in een concertzaal, horeca en bij een voetbalstadion. 130 mensen komen om. © ANP
Er volgen huiszoekingen en politie-operaties in Frankrijk en België. In Brussel geldt een aantal dagen de hoogste alarmfase vanwege een "concrete terreurdreiging" © ANP
© ANP
2 december: In het Californische San Bernardino vinden veertien mensen de dood als een jong echtpaar het vuur opent in een centrum voor mensen met een ontwikkelingsachterstand. © ANP
Zaterdag 12 december: Na bijna twee weken onderhandelingen op de klimaattop in Parijs gaan 195 landen akkoord met een nieuw klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen de komende eeuw moet terugdringen. Hiermee moet klimaatverandering worden tegengegaan. © ANP
Zaterdag 12 december: Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maakt haar aftreden bekend. Ze legt haar functie direct neer als gevolg van haar rol in de Teeven-deal. © ANP
Maandag 21 december: De ethische commissie van de FIFA schorst Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar, vanwege een schimmige betaling van Blatter aan Platini van 1,8 miljoen euro in 2011. © ANP