In 2015 gaan veel bedrijven op zoek naar de volgende baanbrekende technologie. Verschillende veelbelovende kandidaten presenteren zich, maar het is nog wachten op een echte doorbraak.

In de afgelopen jaren heeft de mobiele revolutie de techwereld op zijn kop gezet. Maar in 2015 zwakt de vraag naar smartphones af en heeft de tabletmarkt zelfs te maken met een forse krimp.

Om dat te compenseren zetten techbedrijven in op verschillende nieuwe technologieën. In 2014 verschenen er al enkele smartwatches, maar Apple geeft de markt in april een impuls met de Apple Watch, die enkele maanden later ook naar Nederland komt.

Het apparaat wordt door recensenten met weinig enthousiasme ontvangen en ook consumenten lijken vooral hun schouders op te halen voor slimme horloges. Per maand gaan in Nederland rond de 4.000 exemplaren over de toonbank, niet genoeg om de gadgets te bestempelen als een succes.

In 2013 leek het nog alsof de slimme bril Google Glass mogelijk de nieuwe techhit zou worden, maar begin 2015 wordt duidelijk dat de gadget voorlopig niet op ons hoofd zal belanden. Google stopt met een publieke test met Glass en zet de ontwikkeling achter de schermen door.

Zelfrijdende auto

Het bedrijf werkt in 2015 ook verder aan zijn zelfrijdende auto, die vermoedelijk op zijn vroegst in 2020 verkrijgbaar zal zijn.

Tesla, de fabrikant van elektrische auto's, maakt de robotauto ondertussen deels al een realiteit. Via een software-update krijgt de Model S onder meer de mogelijkheid om automatisch een rijbaan te volgen.

Hoewel veel Tesla-rijders de functie zien als mooie toevoeging, leidt de introductie van de Autopilot ook tot kritiek. Het systeem blijkt niet altijd goed te werken, terwijl bestuurders hun handen in strijd met de wet al van het stuur af halen. Met een nieuwe update wordt de Autopilot weer beperkt.

Video: Tesla lanceert zelfrijdende software

Virtual reality

In 2015 staat virtual reality aan de rand van succes, maar pas in 2016 zal blijken of de technologie echt aanslaat bij consumenten. Eigenaren van verschillende Samsung-smartphones kunnen hun mobieltje al in de Gear VR-bril schuiven, en ook de Google Cardboard biedt al een simpele VR-ervaring met een smartphone. Volgend jaar barst de strijd echt los, als ook de brillen van Facebook-dochter Oculus, HTC en Sony verschijnen.

In afwachting van deze nieuwe productgolf wordt al druk gewerkt aan toepassingen voor virtual reality. Filmmakers, gameontwikkelaars en journalisten experimenteren volop met de nieuwe technologie, die consumenten geheel moet onderdompelen in een andere wereld.

Windows 10

Juli brengt de langverwachte nieuwe versie van Windows. In Windows 10 (versie 9 is om nog altijd mysterieuze redenen overgeslagen) verlegt Microsoft de balans van zijn besturingssysteem weer meer naar de ouderwetse desktop.

Terwijl veel gebruikers van Windows 8 werden afgeschrikt door de hevige focus op het nieuwe tabletuiterlijk, brengt Windows 10 het ouderwetse startmenu weer terug en stelt Microsoft gebruikers van meer verschillende apparaten tevreden. In december verschijnen ook de eerste smartphones die draaien op Windows 10, al blijft onzeker of de nieuwe versie het kwakkelende marktaandeel van Windows op de mobiele markt op kan krikken.

Overnames

Dell doet in oktober een van de grootste overnames ooit in de techsector. De dataopslaggigant EMC wordt opgeslokt voor 67 miljard dollar.

Verder ontbreekt het in 2015 echter vooral aan grote overnames. Giganten als Google, Microsoft en Facebook nemen zoals altijd kleine startups over, maar tasten niet in de buidel voor miljardenovernames. Wel is er een grote overname in de gamewereld: Activision besteedt 5,4 miljard euro aan King, de maker van populaire mobiele games als Candy Crush.

Veel andere makers van mobiele games hebben het moeilijk. Rovio, bekend van de Angry Birds-reeks, moet veel werknemers ontslaan, omdat een nieuw succes uitblijft. Ook Zynga, dat een groot succes behaalde met Farmville, weet steeds minder gamers te bereiken.

Nintendo

In juli wordt de gameswereld opgeschrikt door de plotselinge dood van Nintendo-topman Satoru Iwata, op 55-jarige leeftijd. Hij leidde het Japanse bedrijf door een periode van enorme voorspoed met de Wii en Nintendo DS, maar kreeg de laatste jaren juist te maken met een krimp.

Om dat tegen te gaan zette Nintendo nog onder het leiderschap van Iwata in op het ontwikkelen van de eerste games voor smartphones. Ondertussen wordt gewerkt aan de nieuwe console NX, die naar verluidt in 2016 verschijnt.

Startups

De waarderingen van startups rijzen in 2015 verder de pan uit. Opkomende bedrijven als Uber, Airbnb en Snapchat halen mega-investeringen binnen en de techsector kent inmiddels elf bedrijven zonder beursnotering die worden gewaardeerd op minstens 10 miljard dollar.

Steeds meer techbedrijven stellen hun beursgang dan ook voor onbepaalde tijd uit, terwijl zij in voorgaande jaren al veel eerder geld ophaalden op de publieke markten. Fitbit, de maker van fitnessarmbanden, ging wel in 2015 naar de beurs. Dat leverde in de eerste werken flinke koersstijgingen op, maar sindsdien is het aandeel weer wat weggezakt.

Fitbit gaat in 2015 naar de beurs

Fitbit gaat in 2015 naar de beurs

Downloaden

Het in 2014 ingevoerde downloadverbod vertoont in 2015 de eerste tekenen van leven. Onder meer filmdistributeur Dutch Filmworks bereidt zich voor op het aanklagen van individuele downloaders, al zeggen internetproviders dat zij hieraan niet zullen meewerken door ip-adressen te overhandigen.

Volgend jaar zal dan ook pas moeten blijken of het mogelijk wordt om gebruikers van torrentsites grootschalig schadevergoedingen te laten betalen.